Keväät ovat aikaistuneet, joten on aika päivittää vanha loru. Toisaalta vanha kansakaan ei aina tainnut olla niin tarkkana kevään ensimmäisten lintuhavaintojen kanssa. Nykyisin ensimmäiset kiurut saapuvat Suomeen yleensä keskimäärin helmikuun puolivälissä. Kiurujen muuton huipennus ajoittuu maalis-huhtikuun vaihteeseen, kertoo Hangon lintuaseman muutonseuranta-aineistoihin perustuva Haahka-muuttolintuselain. Kesän taas lasketaan alkavan siitä, kun vuorokauden keskilämpötila ylittää kymmenen lämpöastetta. Etelä-Suomessa kesä alkaa toukokuussa, pohjoisessa kuukautta myöhemmin.

Kiuru on karaistunut laji ja lähimmät talvehtimispaikat sijaitsevat Lounais-Ruotsissa, Tanskassa ja Itämeren etelärannoilla. Muuttomatkaa voi siis lyhymmillään olla vain 600–800 kilometriä. Jos takatalvi on poikkeuksellisen ankara, kiurut voivat palata talvisijoilleen odottamaan uutta lämmintä virtausta.

Prrly! Prytt-ytt! Kiurun kutsuäänen avulla voi löytää korkealta taivaalta ensimmäisiä muuttavia yksilöitä. Ääni on kuiva ja kirahtava tai kurahtava. Siinä on sama sävy kuin laulussa, vaikka laulu onkin duurivoittoinen iloinen liverrys.

Tilaa Suomen Luonto »

Kun lumet ovat sulaneet pelloilta, niityilta ja muilta avoimilta paikoilta, kiurut asettuvat reviireilleen. Silloin peltoaukeilla alkaa hengästyttävä laulumaraton, kun lukuisten kiurujen laulukimara jatkuu loppumattomana virtana. Kiurun liverrys alkaa auringon noustessa ja jatkuu koko päivän pimeän laskeutumiseen saakka. Lintuoppaan mukaan yksi tauoton säe voi kestää jopa 15 minuuttia. Laulu on täynnä vihellyksiä, rullaavia ääniä ja liverrystä, jonka pakahduttava kevään ilo tarttuu myös ihmiskuulijaan.

 

Äänite: Jan-Erik Bruun

alauda arvensiskiurulinnun äänilinnunääniluonnonäänimuuttolintumuuttolintukalenteri

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.