Merihanhi talvehtii Länsi- ja Lounais-Euroopassa ja se muuttaa Suomeen jo varhain. Karaistunut hanhi saapuu Suomeen maaliskuussa, vaikka merenlahdet ovat vielä tukevasti jäässä. Muuton huippu on nykyisin huhtikuun alussa. Hangon lintuaseman Haahka-muuttolintuselaimen aineistot paljastavat, että merihanhen muuton huippu on aikaistunut jopa kaksi viikkoa. Vuosina 1979–1999 merihanhen muutto huipentui keskimäärin huhtikuun 15. päivä, mutta vuosina 2011–2017 muuton huippu on jo huhtikuun ensimmäinen päivä. Muutos muuton aikaistumisessa näkyy vielä voimakkaammin ensisaapujissa ja muuton alkuvaiheessa.

Merihanhi oli ennen harvinainen laji, joka alkoi hitaasti elpyä 1950-luvulta alkaen metsästysrauhoitusten ansiosta. Nyt laji pesii koko rannikkovyöhykkeellä Torniosta Virolahdelle, ja yksittäisiä pareja pesii harvinaisena sisämaassakin. Tuoreimman vuoden 2018 arvion mukaan Suomessa pesii keskimäärin 6600 merihanhiparia.

Lajikoulu: Tunnista Suomen hanhet

Merihanhi on harmaahanhista suurin ja vaalein. Lennossa sen paras tuntomerkki ovat hyvin vaaleana loistavat peitinhöyhenet. Myös ääni on hyvä tuntomerkki. Merihanhen nasaali töräytys on raikuva ja särähtävä. Ensimmäinen tavu on muita korkeampi, venytetty ja särähtää voimakkaammin, muut tavut matalampaa kaakatusta. Ki-yaa-ka-ka-ka!

Ääni: Jan-Erik Bruun

Anser anserlinnun äänilinnunääniluonnonäänimerihanhimuuttolintumuuttolintukalenteri

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.