Snappertunassa 11. lokakuuta näin sammaleisella kivellä kyyn, joka oli ihan hiljaa. Se oli synnyttämässä. Se oli hyvin pullea ja sen vieressä oli jo yksi poikanen ja muutama pisara verta. Onko tavallista, että kyy synnyttää näin myöhään? Kuinka emo ja poikaset selviävät talvesta?

Onpas todella myöhäinen havainto! Tavallinen aika synnyttää on elo-syyskuun vaihteessa, ja talvisijoille kyyt häviävät syyskuun jälkipuoliskolla. Siinä on kyllä sekä äidillä että poikasilla ollut tiukka paikka ehtiä talvehtimiskuntoon. Ehkäpä havainto kuitenkin on tehty saaristossa, missä leudompi syksy hiukan helpottaa tilannetta.

Kyynaarashan pystyy synnyttämään vain joka toinen vuosi. Se menettää synnytyksessä niin paljon vararavinnostaan, että seuraavana vuonna sen on kohotettava painoaan. Ennen raskautta sillä on parhaimmillaan rasvaa toistakymmentä prosenttia, ja tämä hupenee kantoaikana noin kymmenenteen osaan. Siksi kyyn on ennen talvihorrosta kerettävä vielä jonkin verran saalistamaan. Sama koskee poikasia, niiden on kasvettava hiukan ennen talven viettoa.

Vuodet ovat tietenkin hyvin erilaisia, ja aluekin on edullinen, mutta uskon että tämän perheen selviämismahdollisuudet olivat varsin pienet.

kyypoikaset