Ihmiseen tauteja levittäviä punkkilajeja on Suomessa kaksi. Borrelioosi lisääntyy nopeasti, mutta vakavimmat oireet tulevat puutiaisaivokuumeen itäisestä muodosta.

Tutkijat ovat havainneet vasta aivan viime vuosina, että Suomessa tauteja levittääkin kaksi punkkilajia. Mikroskoopilla on huomattu, että osa puutiaisista (Ixodes ricinus) on taigapunkkeja eli siperianpuutiaisia (Ixodes persulcatus). Lajeissa on eroja nivelissä, kärsässä ja sukuelimissä.

Taigapunkki on päässyt levittäytymään alueille, joilla puutiaista ei ole ollut. Näin on käynyt Perämerellä ja Pohjois-Karjalassa.

Kaikkiaan hämähäkkieläimiin kuuluvia punkkeja on maailmassa jopa 30 000 lajia. Ne jakaantuvat seitsemään alalahkoon. Suomessa tauteja levittävien punkkien määrä on hiljalleen kasvanut ilmaston lämpenemisen sekä lemmikkikoirien ja hirvien lisääntymisen myötä. Muita yleisiä isäntäeläimiä ovat linnut ja karja. Puutiainen tarvitsee veriaterian kolmessa elämänvaiheessaan: toukkana, poikasena ja aikuisena. Riskiaika alkaa pian lumien sulettua ja jatkuu syksyyn asti. Pahimmillaan ihmisestä on löydetty kerralla yli sata punkkia.

Näin vältät punkkitaudit

  • Ota rokote puutiaisaivokuumetta vastaan, jos asut tai lomailet säännöllisesti riskialueella.
  • Liikkuessasi pitkässä heinikossa käytä suojaavia vaatteita ja tarkasta vaatetuksesta puutiaiset ennen kuin ne ehtivät aloittaa imennän.
  • Poista punkki pihdeillä tai pinseteillä heti sen havaitsemisen jälkeen, koska pitkä imentäaika lisää vereen pääsevien bakteerien määrää.
  • Voin avulla poistamista ei enää suositella, sillä tukehtuva punkki voi oksentaa viruksia ja bakteereita haavaan.
  • Jos pureman ympärille ilmestyy renkaan muotoinen ihottuma, pyydä lääkäriltä antibioottikuuria borrelioosia vastaan.
borrelioosipunkkipuutiainen

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.