Sienikirjasta löytyy monta tuntomerkkiä kullekin lajille: lakin muoto ja väri, jalan kuviointi, tuoksu… Niitä kaikkia tarvitaan, sillä sienikunnasta löytyy erehdyttävän samanoloisia lajipareja.

Yksi sienikirjan listaamista tuntomerkeistä on itiöpölyn väri. Se ei ole helpoin tarkistettava, sillä nuorilla sienillä itiöt eivät ole vielä kypsyneet, eikä väriä voi silloin tarkistaa vain helttoja tai pillejä tiirailemalla.

Itiöpöly voi kuitenkin olla ratkaiseva varmistus kahden lajin välillä. Esimerkiksi herkkusienen erottaa tappavan myrkyllisestä valkokärpässienestä itiöpölyn värin perusteella. Herkkusienellä itiöt ovat tummanruskeat ja valkokärpässienellä valkoiset.

Itiöpölyn värin saa parhaiten selville ottamalla itiö­laskeuman paperille talteen. Sienen jalkaosa täytyy ensin poistaa, jotta lakin alapinnan saa asetettua tiiviisti paperia vasten.

Selvän laskeumakuvion piirtyminen paperille voi kestää muutaman tunnin. Prosessia voi jouduttaa kostuttamalla lakin pinnan, sillä kuiva sieni luovuttaa itiöitään kosteaa kitsaammin.

Lajintunnistuksen ohella itiöistä voi luoda taidetta sienen avustuksella. Värien lisäksi paperille tallentuu kauniisti helttojen tai pillistön muoto.

Erivärisiä itiöitä ja taustapapereita yhdistelemällä voi koota näyttävän kollaasin syksyn sienisaaliista. Vaaleita itiöitä varten kannattaa valita tumma tausta ja päin vastoin. Silloin värit pääsevät oikeuksiinsa.

Lakin voi suojata itiöiden laskeutumisen ajaksi nurin käännetyllä juomalasilla, jotta ilmavirta ei sotke kuviota. Toisaalta ilman liikkeet voi tarkoituksella tallentaa osaksi kuviota.

Vinkki! Kiinnitä itiöt taustapaperiin taidetarvikekaupoista saatavalla fiksatiivilla tai hiuslakalla. Suihkuta lakkaa paperille tarpeeksi kaukaa, jotta itiöt eivät tässä vaiheessa pöllähdä irti paperista.

itiölaskeumaitiöpölyitiötkuvataidelajintunnistusluonnonkalenterisienet

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.