Keinovalo voi sekoittaa luonnollisen unirytmin. Sisäinen kello tarvitsee tahdistajakseen kontrastia: kirkasta valoa ja vastapainoksi riittävän pimeää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen kehottaa lähtemään ulos auringonnousun aikaan, jos se suinkin sopii omaan aikatauluun. Lyhyestäkin ulkoilusta on hyötyä.

”Nukkumista auttaa, kun viettää aamua ja aamupäivää kirkkaassa valossa tai auringonpaisteessa.”

Valo ja raitis ilma herättelevät uuteen päivään tehokkaasti. Mitä säännöllisemmin aamuisista valokylvyistä pystyy nautiskelemaan pimeinä vuoden­aikoina, sitä helpommin päivän jaksaa virkeänä ja unen pää löytyy iltaisin.

Vastapainoksi voi lähteä iltasella retkelle pimeään.

Keinovalojen ja näyttöjen loisteessa illan ja yön raja tahtoo hämärtyä, eikä keho enää tiedä, milloin on nukkumaanmenoaika.

Pimeässä retkeilystä voi tehdä itselleen rauhoittumishetken. Siksi kohde saa olla tuttu ja helppokulkuinen, vaikkapa pururadan valaisematon reitti. Pimeässä tututkin maisemat saavat uusia piirteitä.

Retkipaikka kannattaa myös valita läheltä.

”Retkellä ei saa tulla kiire, sillä se haittaa nukahtamista. Myös iltatoimille retken jälkeen kannattaa varata aikaa, että ehtii saada riittävän pitkät unet, eikä tarvitse kiirehtiä nukkumaan”, Partonen sanoo.

Matkaseuraksi käy himmeäkin lamppu. Silmä tottuu hämärään parissakymmenessä minuutissa. Joistain otsalampuista voi valita punaisen valon, joka ei häiritse hämäränäköä tai virkistä valkoisen tavoin.

Kirkkaat valot, kuten kännyköiden näytöt, on syytä pitää piilossa retkellä ja sen jälkeen. Eksymisen varalta puhelin kannattaa silti olla taskussa.

Vinkki! Tähän aikaan vuodesta Linnunrata on komeimmillaan. Valitse retkeilyyn kuuton hetki ja pyri etäälle valosaasteesta, jotta tähdet pääsevät oikeuksiinsa. Kiikarin avulla voi kurkottaa vielä hiukan syvemmälle galaksimme uumeniin.

keinovalolinnunrataluonnonkalenteriluonnonvalopimeystähtiretkiunirytmi

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.