Etelä-Suomessa kannattaa nyt pitää silmänsä auki hiiripöllöjen varalta. Nämä tuikeailmeiset kaverit ovat tänä syksynä liikkeellä poikkeuksellisen aikaisin.

Vaeltavia hiiripöllöjä on havaittu syyskuussa aivan eteläisintä Suomea myöten. ”Normaalisti niitä alkaa näkyä enemmän vasta loka-marraskuussa”, kertoo tiedottaja Jan Södersved BirdLife Suomesta.”Saattaa olla, että näin aikaisin etelässä nähdyt pöllöt ennakoivat suurempaa vaellusta.” Vaeltavien pöllöjen alkuperää ei tiedetä, ne voivat olla peräisin joko Pohjois-Suomesta tai Suomen itäpuolelta. Pohjois-Suomessa on nyt heikko myyrätilanne, joten nälkäiset pöllöt ovat mahdollisesti lähteneet liikkeelle etsiäkseen parempia ruoka-apajia.

Hiiripöllö on pohjoinen laji, jonka esiintyminen on riippuvainen pikkunisäkkäiden runsaudesta. Suuria hiiripöllövaelluksia tapahtuu vain kerran tai kaksi vuosikymmenessä. Edellinen isompi vaellus oli vuonna 2013. Osa vaeltaneista pöllöistä jäi tällöin koko talveksi etelään, ja näistä talvehtijoista ainakin yksi Kymenlaaksoon asettunut pariskunta onnistui pesimään keväällä.

Hiiripöllöjä kannattaa havainnoida nyt etenkin länsirannikolla. Merelle niiden ei tee mieli, joten saapuessaan rantaan ne jatkavat matkaansa rannikon suuntaisesti eteenpäin. ”Hiiripöllön nähdäkseen kannattaa tähyillä etenkin sähkö- ja valotolppia ja keloja”, Södersved vinkkaa. Pöllöt istuskelevat mielellään aukealla paikalla tolpan nokassa kyttäämässä saalista.

hiiripöllösyksyvaellus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.