Onko Saimaassa kivinilkkoja? Sain pilkillä Anttolan Harvionselältä kivinilkan näköisen kalan, jolla oli piikkejä kiduskansissa ja silmät päälaella. Mikä se oli?

Kivinilkka on merikala, joka tulee toimeen myös Itämeren murtovedessä. Havaintoja kivinilkasta on lähes Suomenlahden ja Pohjanlahden perukoita myöten, mutta sisävesikala se ei ole.

Siitä ei tietääkseni ole havaintoja Saimaan kanavastakaan kuten kampelasta ja miekkasärjestä. Kuvaus pilkkisaaliista sopii sisävesissämme eläviin simppulajeihin. Niillä on kiduskansissa piikkejä ja silmät lähes päälaella.
Saimaalla on mahdollista saada sattumasaaliina koukkuun kivisimppu, kirjoeväsimppu tai härkäsimppu. Outoudessaan härkäsimppu on niistä se, joka mielestäni voi johtaa ajatukset kivinilkkaan.

Härkäsimppua tavataan niin valtameressä kuin Itämeren pohjoisosissa ja paikoitellen sisävesissämmekin. Kalakirjojen kuvaus on mereisestä muodosta päälaen kyhmyineen ja kirjavine värityksineen. Sisävesien härkäsimppu ei tätä kuvausta noudata.
Sisävesiimme se on levittäytynyt jääkauden jäätikön vetäytyessä. Jääjärvissä eläessään sisävesien härkäsimppu muuttui suolattoman veden kalaksi.
Sisävesien härkäsimpulla on ruskeankellertävä yleisväritys, pitkänomainen ruumis ja litteä, laeltaan sileä pää. Sisävesien härkäsimppu kasvaa myös jonkin verran kookkaammaksi, (11–14-senttiseksi) kuin kivisimppu tai kirjoeväsimppu. Härkäsimppu on viileävetisten syvänteiden kala, joka talvisin nousee myös matalampiin vesiin. Silloin se on myös mahdollinen pilkkikalastajan saalis.

Julkaistu alun perin Suomen Luonnossa 5/2000

 

HärkäsimppuKivinilkka

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.