Kainuun ja Pohjois-Savon rajoilla on kehkeytynyt omituinen tilanne suden kaatoluvan suhteen.

Viime viikon perjantaina Sonkajärvellä kaadettiin luvatta susi, ilmeisesti Kajaanin, Sonkajärven ja Vieremän alueilla liikkuvasta niin sanotusta Vieremän laumasta. Moottorikelkoilla jahtiin lähteneet salametsästäjät jäivät tuoreeltaan kiinni, ja Savon Sanomien keskiviikkoisen tiedon mukaan yksi salakaadon tekijöistä on ollut lauantaista lähtien tutkintavankeudessa.

Julkisesta poikkeusluparekisteristä käy ilmi, että Riistakeskus on tammikuun lopussa ehtinyt myöntää Vieremän laumaan niin sanotun kannanhoidollisen poikkeusluvan yhden suden ampumiseksi. Tuo lupasusi voidaan nyt ehkä ampua luvattoman lisäksi, niin että laumasta poistuu yhteensä kaksi sutta.

Sauli Härkönen Suomen Riistakeskuksesta, onko tosiaan niin, että laumasta voidaan poistaa nyt kaksi sutta, kun yksi susi on jo ammuttu luvatta ja poikkeuslupakin on myönnetty?
Periaatteessa, jos ne tiedot pitävät paikkaansa, että susi on poistettu luvattomasti siitä lupa-alueelta. Meillähän ei ole siitä tietoa, koska poliisi ei ole vielä tarkemmin antanut yksityiskohtia julkisuuteen. Jos se on sieltä myönnetyltä lupa-alueelta ja jos ne henkilöt, jotka ovat olleet luvattomassa toiminnassa mukana, ovat myös luvansaajan porukoissa, meillä voisi poliisin esityksestä olla mahdollisuus perua tuo poikkeuslupa.

Eikö Riistakeskuksen pitäisi perua se joka tapauksessa?
Lainsäädäntö ei anna siihen mahdollisuuksia muuten kuin näissä sanomissani tilanteissa. Meillä ei ole juridista toimivaltaa, paitsi jos luvan saajan porukassa olevia henkilöitä on nyt syytettyjen penkillä. Silloin poliisilla tai rajavartiostolla on toimivalta tehdä meille esitys luvan peruuttamisesta. Vielä me emme tiedä ketkä, mitkä ja missä, koska tapauksen tutkinta on edelleen käynnissä.

Tammikuun lopulla vahvistetun susikannan hoitosuunnitelman ajatuksena oli, että kannanhoidollisilla poikkeusluvilla saisi ampua vakiintuneesta, elinvoimaisesta laumasta vain yhden nuoren suden. Eikö tilanne ole nyt kannanhoitosuunnitelman hengen vastainen?
Pahimmillaan näin voisi käydä. Kun asia selkenee, me tiedetään, tehtiinkö salakaato samasta laumasta, johon me on se poikkeuslupa myönnetty. Kyllähän luvan saajallakin on vielä mahdollisuus harkita, onko hänellä näillä reunaehdoilla järkeä lähteä sitä lupaa käyttämään.

Onko kannanhoidollinen poikkeuslupa voimassa nyt sen aikaa, kun poliisi tutkii, onko poikkeusluvan peruuttamismenettelyyn aihetta?
Ei, ei. Pyynti on luvan nojalla mahdollista aloittaa vasta 23. päivä helmikuuta, joten tässä on vielä aikaa selvitellä. Uskoisin, että poliisi tulee joka tapauksessa tarkemmin tiedottamaan jossain vaiheessa, mitä siellä on tapahtunut.

*

Viime vuonna, kun Suomen Susikannan hoitosuunnitelmaa alettiin päivittää Ruralia-instituutin tekemän arvion pohjalta, keskeinen ajatus oli, että salakaadosta olisi heti seurannut samaan laumaan myönnetyn poikkeusluvan menetys. Tämän ajateltiin jouduttavan salametsästyksen ”hiljaisen tuen” murenemista. Luvan peruutuksen mahdollistavaa muutosta lainsäädäntöön ei ole kuitenkaan tehty.

poikkeuslupasusisusikannan hoitosuunnitelma

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi