Vuoden 2017 turhake paljastetaan tässä lehdessä. Loputtoman pitkä turhake-ehdokkaiden lista nosti taas esille kysymyksen hupenevien luonnonvarojen järkevästä ja kestävästä käytöstä. Kuka päättää, mihin raaka-aineita käytetään?

YK:n ympäristöohjelma UNEP:n International Resource Panel kokoaa tietoa ja tuottaa arvioita sekä suosituksia luonnonvarojen kestävästä käytöstä. Se perustettiin 2007 ohjaamaan maailmaa pois liikakulutuksen kierteestä tavoitteenaan vihreä talous – sosiaalinen oikeudenmukaisuus, taloudellinen tehokkuus ja ekologisesti kestävä tulevaisuus.

Tietoa on, ja sitä tuotetaan koko ajan lisää. Faktat eivät kuitenkaan päädy riittävän tehokkaasti vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon, saati arkielämään.

Kauppias myy sitä mitä asiakkaat ostavat, ja asiakkaat ostavat sitä mitä heille tarjotaan. Kumpi on muna ja kumpi kana?

Kekseliäisyys on hyvä asia, mutta tuotteistamiselle pitäisi olla enemmän pidäkkeitä ja sääntelyä. Erityisen herkkänä pitäisi olla silloin kun luodaan tuotteita tarpeiden ylätasoille, helppouden ja huvittelun edistämiseen.

Vesijetti eli vesiskootteri on esimerkki tuotteesta, jonka olisi pitänyt jäädä suunnittelijan työpöydälle. Jetit ovat luoneet turhan tarpeen, niitä ei käytetä mihinkään korvaamattoman hyödylliseen, harvemmin edes matkan­tekoon. Ympäristöhaittojen ja turhuuteen tuhlattujen materiaalien määrän vuoksi jetit voitaisiin hyvin kieltää, mutta kuka sen tekisi? Tuotevalvontaviranomainen?

Globaaliin levitykseen aiotulle tuotteelle pitäisi tehdä ympäristövaikutusten arviointi jo patentointivaiheessa.

Turhake-ehdokkaista moni on tuote, jonka kerrotaan helpottavan milloin minkäkin asian tekemistä. Arjen helpottaminen voi johtoajatuksena joskus olla hyväksyttävä, mutta se viedään turhakkeissa liioitellun pitkälle.

Helppous on kavala ansa, johon Homo sapiens lankeaa kerta toisensa jälkeen, oli kysymys sitten lasten leikeistä, arkiaskareista tai yhteiskunnallisesta päätöksenteosta. Helppous ei kehitä eikä haasta ihmistä mihinkään. Se ei kannusta oppimaan, kokeilemaan, tutkimaan tai luomaan.

On taas joulun aika. Ostosten tekeminen tuotteita pursuavissa tavarataloissa ja nettikaupoissa on stressaavaa. Siispä pysähdy hetkeksi ja mieti: älä päästä itseäsi liian helpolla, vaan harkitse tavallista tarkemmin mitä annat lahjaksi.

PääkirjoitusTurhake

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.