Viime kerralla taivastelin kylmää ja kankeasti edennyttä kevättä. Myös alkukesä teki yllätyksen ja kiri selvästi keskimääräisten aikataulujen ohi erityisesti Lapissa. Siellä oli pari viikkoa harvinaisen lämmintä ja muutama hellepäiväkin.Ei olisi uskonut, että alkukesän lämpöennätys, 31,7 astetta, tehtiin Utsjoen Kevolla 1. kesäkuuta.

Kaikki tämä näkyy myös luonnossa. Marjakasvit kukkivat reippaasti etuajassa, ja Lapissa jää nähtäväksi, ehtivätkö pölyttäjähyönteiset piiloistaan ajoissa kukille. Kesäkuun alussa eteläiseen Suomeenkin saapui kunnon kesä. Kaakkoinen lämpövirtaus toi paljon lintuja ja perhosia. Yölaulajia kuten viitakerttusia, luhtakerttusia ja satakieliä on tullut miltei ennätysmäärin.

Nyt on aika nauttia luonto-Suomen iloista niin lähiluonnossa, retkillä kauempana kuin marja- ja sienimaillakin. Tähän numeroomme olemme koonneet lukuisan joukon retkivinkkejä tasavuosia täyttäviin kansallispuistoihin sekä maakuntajärville. Esittelemme myös todennäköisesti seuraavan uuden kansallispuistomme, Etelä-Konneveden.

Kesän kunniaksi muistamme uskollisia kestotilaajiamme uudella edulla. Lehden takakannen osoitekentän numerotunnuksella pääsette tästä lähin lukemaan maksutta Suomen Luonnon sähköistä versiota internetissä. Lisäksi lehtemme arkisto vuodesta 2008 alkaen on siellä käytössänne (lisää asiasta täällä >>>).

Elämyksellistä kesää kaikille Suomen Luonnon lukijoille!

Seuraava numeromme ilmestyy 16. elokuuta.

PS. Kesä tuli ja valokuvakisamme avautuu. Aiheena on lähiluonto lähikuvissa. Kaikki kuvia napsimaan >>>!

Hyvän mielen joululahja!

Anna lahjaksi lumoava luontokokemus ja luonnon hyvää tekevä vaikutus. Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.