31.10.2019. Nopeasti lähestyvä päivämäärä kuumottaa monia kesämökin omistajia. Tuona päivänä jätevesiuudistus astuu lopultakin voimaan, ja haja-asutusalueen kiinteistöjen jätevesijärjestelmien on oltava kunnossa.

Kiihkeiden ilmasto- ja monimuotoisuuskeskustelujen keskellä vesistöjen tila on jäänyt julkisuudessa vähälle huomiolle. Hajakuormituksen aiheuttama hidas rehevöityminen kuitenkin jatkuu edelleen. Puhdistamattomien jätevesien typpi- ja fosforikuormat ovat yhä kasvussa, ja monilla alueilla haja- sekä loma-asutus ovat maatalouden ja teollisuuden jälkeen vesistöjen suurimpia fosforikuormittajia.

”Viemäriverkostojen saneeraukseen tulee varautua riittävällä rahoituksella.” Tämän tavoitteen allekirjoittivat 2012 ympäristöministeriö, Suomen Kuntaliitto ja Suomen vesilaitosyhdistys.

Tuon suositussopimuksen tavoitteissa vuoteen 2015 oli fosforipäästöjen vähentäminen 22 prosenttia ja typpipäästöjen vähentäminen 17 prosenttia vuoden 2005–2007 tasosta. Keinoiksi nimettiin jäte­vedenpuhdistuksen tekniikoiden ja viemäriverkostojen kehittäminen. Uudeksi tavoiteajaksi on sovittu 2021, mutta sekin taitaa jäädä saavuttamatta.

Tiheimmin mökitetyillä alueilla viemäriverkoston kehittäminen olisi järkevää, mutta rahaa viemärihankkeisiin ei ole virrannut toivotulla tavalla.

Viemäreitä odotellessa mökkiläisten täytyy toimia itse. Jätevesiuudistuksen vaatimusten toimeenpano toteutuu kyllä uusien rakennusten osalta, mutta vanhojen järjestelmien kunnostaminen on hidasta ja vaatisi sekä neuvontaa että taloudellista tukea.

Osa vanhoista mökeistä on rakennettu aivan rantaviivaan, ja toimiva järjestelmä olisi siksikin erityisen tärkeä.

Nyt on vihoviimeinen hetki laittaa mökin jätevesiasiat kuntoon. Neuvontaa on tarjolla esimerkiksi täällä.

Ja vielä vinkki: jätä pihatöissä rantaviiva mahdollisimman luonnontilaiseksi, niin maalta valuva ravinnekuorma vähenee.

mökkeilyrehevöityminensinilevävesistöt

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.