Mehiläishaukka Päivi saapui eilen sunnuntaina Eurooppaan. Se ylitti kolmen aikaan päivällä Bosborinsalmen Turkin Aasian-puoleisesta osasta Euroopan-puoleiselle pikku nykäreelle ja kääntyi pohjoiseen. Illaksi se ehti Bulgarian rajan tuntumaan, mutta tätä kirjoitettaessa raja on taatusti jo ylitetty.

Samaan aikaan muita mehiläishaukkoja on jo alkanut näkyä Suomessa. Jouko-haukka saapui kotimaahan 19. toukokuuta, lähes viikko sitten, ja Päiviä seuraava tutkija Patrik Byholm näki itse toisen, ilman lähetintä lentäneen haukan jo päivää aiemmin, 18. päivä. Nyt on siis se aika vuodesta, kun mehiläishaukkojen voi nähdä saapuvan etelästä meren yli.

”Valtaosa meidän [seuranta]haukoista tulee Porkkalanniemen itäpuolelta: Kirkkonummi, Espoo, Helsinki, Porvoo… Jotkut tulevat Suomenlahden pohjukankin kautta”, Byholm kertoo.

Näille rannoille sopii siis mennä nyt kiikarien kanssa staijaamaan. Haukat muuttavat 2–50 metriin korkeudella meren yli, ja keskipäivän pitäisi olla varminta aikaa. Jos näet pitkäkaulaisen ja pitkäpyrstöisen haukan, jolla on isot, leveät siivet, kannattaa katsoa vielä tarkemmin. Siipien ja pyrstön takalaidassa pitäisi olla tumma, leveä kaista. Lintukirjasta kannattaa etukäteen tarkistaa, miten mehiläishaukan erottaa hiirihaukasta; englanniksi mehiläishaukka on nimittäin honey buzzard ja hiirihaukka common buzzard. Lajeissa on samaa näköä.

Tutkija Patrik Byholm sai edellisen jutun yhteydessä kysymyksiä Helsingin Arabian koulun 5 C -luokalta: ”Onko mitään tietoa milloin Päivi mahtaa lennellä taas Suomessa? Vai lentääkö se Suomeen? Miten pitkään olet Päivin matkaa seurannut?”

Tässä Patrik lähettää luokalle vastauksia:

Päiville asennettiin lähetin Pirkanmaan Vesilahdella elokuussa 2013. Tietoa Päivistä ja muutamasta muusta satelliittimehiläishaukasta löydät täältä.
 
Koska Päivi on kerran pesinyt Suomessa onnistuneesti (eli 2013) voidaan olla melkein varmoja, että se palaa Suomeen pesimään tänäkin kesänä (useimmat linnut ovat vahvasti paikkauskollisia). Viime vuonnakin se palasi, mutta silloin se myöhästyi pesinnästä. Arvioisin, että Päivillä kestää vielä noin 10 päivää ennen kuin se on Suomessa tänä vuonna.

Jos Päivi lentäisi luotiosuoraan kotiin, sillä olisi nyt jäljellä 2172 kilometriä. Todellisuudessa mutkia tulee sen verran, että pesinnän kanssa saa jännittää yhä. Tiukalle menee. Hyvin tiukalle.

 

mehiläishaukkaPäivi-haukkasatelliittiseuranta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.