Yle kertoi, että pantasusien yleisölle avoin nettiseuranta on loppumassa helmikuussa ehkä lopullisesti väärinkäytön takia. Uutinen on otsikoitu ”Pantasusien seurantapalvelu loppuu väärinkäytön takia”, mutta siinä ei mainita väitteelle lähdettä.

Pantaseurannan lopettamisesta on puhuttu viime päivät niin sanotun ”Värtsilän tapauksen” jälkeen, kun poliisi sai tiedon, että metsästäjät ovat kerääntyneet alueelle, jolla pantasusien tiedetään liikkuneen. Vihreän Langan mukaan Tohmajärven Värtsilässä on myös aloitettu esitutkinta väitetystä suden ammuntatilanteesta. Pantasusien avoimen seurantapalvelun lopettamista toistaiseksi on vaatinut kannanotossaan Luontoliitto.

Suomen Luonnon tavoittama Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Samuli Heikkinen kuitenkin kertoo, että seuranta on loppumassa joka tapauksessa helmikuun lopussa.

”Me ollaan varuillaan, katsotaan mitä tapahtuu, mutta se loppuu ihan normaalin suunnitelman mukaan, jonka mukaan pantaseuranta tälle vuodelle päättyy tämän kuun lopussa. Meillähän on ollut alkuperäinen suunnitelma, että se lopetetaan ajokoirametsästyksen päätyttyä”, Heikkinen sanoo.

Ajokoirametsästys päättyy, kun jäniksen metsästysaika loppuu helmikuun 28. päivä.

Rktl aloitti seurantapalvelun netissä lähinnä ajokoirametsästäjiä varten, jotta he voivat valita metsästysalueen siten, ettei koirilla ole vaaraa joutua suden syömäksi. Metsästäjä-lehti kertoi hiljattain susien tappavan erityisesti suomenajokoiria metsästystilanteessa. Suomenpystykorvan susi hakee useammin talon pihasta.

Tutkija Heikkinen kertoo, että Rktl kuitenkin seuraa Värtsilän tilanteen selvittelyä tarkkaan ja punnitsee palvelun jatkon ennen seuraavan metsästyskauden alkua elokuussa 2014. Heikkinen odottaa virallista tietoa poliisilta:

”Nyt me saadaan tietoa hyvin monenlaisesta lähteestä, myös keskenään ristiriitaista tietoa.”

pantaseurantarktlsusi

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.