Miksi lintujen ruokintapaikat hiljentyvät pakkasten kiristyessä?

Mitä kovempi pakkanen, sitä tärkeämpää on säästää energiaa. Linnut saattavat käydä ruokintapaikalla vain aamulla, jos silloinkaan. Pysyttelemällä hiljaa paikallaan höyhenpallona lintu saattaa säästää energiaa enemmän kuin liikkumalla ja syömällä. Näinhän varsinkin mustarastaat näyttävän menettelevän.

Lintulaudan antimet saattavat olla vaikeasti nautittavia, jäätynyttä rasvaa tai auringonkukan siemeniä, joiden irrottamiseen, sulattamiseen ja lämmittämiseen kuluu enemmän energiaa kuin lauhalla säällä. Lintulaudan ulkopuolelta löytyvät pakkasen kuivattamat siemenet tai muu ravinto on ilmeisesti edullisempaa energiatalouden kannalta.

Mikäli lintulautaa on pidetty talven aikana kunnossa ja lisätty ravintoa sitä mukaa kun sitä kuluu, sillä käyvät linnut ovat hyvässä kunnossa ja riittävän lihavia paastoamaan muutaman päivän kireän pakkasjakson yli.

Pienten tiaisten, hippiäisen ja puukiipijän on kuitenkin löydettävä päivittäin ravintoa pitääkseen yllä aineenvaihduntansa. Niiden ei siis auta levätä huippupakkastenkaan aikaan. Ne joutuvat hyörimään oksistossa tuolloinkin. Pienistä tiaisista sinitiainen käyttää lintulautaa tehokkaimmin hyväkseen. Eteläisenä lajina se on hyötynyt paitsi lintulaudan antimista myös lämpenevistä talvista.

pakkanenruokinta

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!