Kuulin Helsingissä uudenvuodenyönä varisten raakkumista. Pelästyvätkö ne ilotulitusrakettien pauketta?

Kyllä! Yöllisestä paukkeesta kärsivät kaikki luontokappaleet, eivät ainoastaan varikset ja muut linnut.

Linnut ovat asettuneet yöpuulle omiin tuttuihin paikkoihinsa. Kovat ja jatkuvat pamaukset herättävät ne ja aiheuttavat pakoreaktion. Kaupungeissa on sen verran valoa, että linnut näkevät lentää. Kirkkaat rakettien värit ja äänet estävät lintuja laskeutumasta, ja ne joutuvat etsimään uuden paikan jostakin kauempaa tai lentämään edestakaisin kunnes häiriö on ohitse.

Yölliset lennot saattavat olla kohtalokkaita, sillä juuri pimeimpään vuodenaikaan energiansaanti on muutenkin vaikeaa, kun lyhyen päivän ruokailu ei tahdo riittää korvaamaan yöajan pitkää ja pakollista paastoa. Monet linnut sinnittelevät juuri tähän aikaan mahdollisimman vähäisellä energialla odottaen päivän pitenemistä ja pidempää ruokailumahdollisuutta.

Täällä talvehtiville linnuille on kehittynyt yöksi erilaisia energiansäästömenetelmiä: höyhenpalloksi pörröttyminen, ruumiinlämmön alentaminen, ympäristöä lämpimämpään suojaan tai koloon hakeutuminen, toinen toisiaan vastaan painautuminen ynnä muuta.

Lintuharrastajat ovat raportoineet monen tutun linnun hävinneen lintulautaruokinnalta juuri uudenvuodenyön jälkeen. On erittäin todennäköistä, että jo pitkään vakioruokinnalla olleet mutta sen tien kadonneet linnut ovat menehtyneet. Yhden yön ylimääräinen energiankulutus saattaa vaikuttaa vielä päiväkausia jälkeenpäinkin samalla tavalla, tietenkin säätiloista riippuen.

ilotulitus

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.