Luonnonsuojelija Pentti Linkola (s. 1932) on kuollut.

Linkola syntyi Helsingissä ja eli lapsuutensa varhaisvuodet Kaisaniemen kasvitieteellisellä puutarhalla, jossa hänen isällään, professori Kaarlo Linkolalla oli työsuhdeasunto.

Isän varhainen kuolema vaikutti kymmenvuotiaaseen Linkolaan. Muiden muutosten ohella se vei perheen taloudellisiin vaikeuksiin ja pakotti luopumaan Sääksmäen sukutilasta, jonka ahomansikkamättäisiin, kalastajiin ja Vanajaveden lintuihin Linkolalle oli kehittynyt vahva suhde. Linkola palasi myöhempinä vuosinaan samoille rannoille Sääksmäen Ritvalaan ja rakensi pienen talon, kalastus- ja linturetkien tukikohdan.

Linkolan kuolema ei tullut yllätyksenä niille, jotka seurasivat hänen hiipumistaan viime vuosina. Fyysisen kunnon heikkeneminen otti koville vahvalla miehellä, joka ei ollut tottunut säälimään sen paremmin itseään kuin muita. Vahvasta ruumiistaan hän oli repinyt suurelta osin elantonsa kalastajana.

Linkola ei sopeutunut koulumaiseen yliopistoelämään vaan jätti biologianopintonsa yhden vuoden jälkeen. Se ei estänyt häntä kehittymästä merkittäväksi ornitologiksi ja teräväsanaiseksi luonnon puolestapuhujaksi.

Julkisuudessa esiintyi eri Linkola kuin yksityisesti, kahden kesken. ”Minun ongelmani on se, että pidän niin paljon ihmisistä”, hän sanoi Suomen Luonnolle keväällä 2014. Kun Linkola kiersi ovelta ovelle kyselemässä senjasen järven lintutilanteesta, hänet otettiin vastaan lämmöllä, niin kuin vanha tuttu otetaan. Keskustelut polveilivat asiasta toiseen, mutta päätyivät aina kunkin talon lasten vaiheisiin.

Linkola oli syväekologina kiistelty hahmo. Sekä kirjoittajana että haastateltavana hän oli kuitenkin myös taitava retoorikko, jolla oli kyky pudotella hervottomia juttuja vakavasta naamasta. Harva tietää, että Linkolan huussin seinät oli vuorattu eri lehdistä irti leikatuilla pakinoilla. Myös Linkolan omissa teksteissä välähtelee luontoihmisen tuskan ohella humoristin tarkka havainto ja liiottelun taito.

Suomen Luonnon toimittaja Jouni Tikkanen oli Linkolan mukana laskemassa pesimälinnustoa 2014. Video: Konsta Leppänen, toimittaja: Jouni Tikkanen

Linkola etsii pikkutylliä toukokuussa 2013. Kuva: Jouni Tikkanen

Linkola työpöytänsä ääressä 2014. Kuva: Jouni Tikkanen

kuollutlinkolapentti linkola

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.