Taloyhtiössä vilisee sokeritoukkia. Välillä näkyy tuhatjalkaisen näköinen musta viiriäinen, laskin jalat ja sain 32. Onko se aikuinen sokeritoukka? Mitä se syö?Tuntuu raa’alta sanoa, mutta se syö sokeritoukkia. Otus on joko tavallinen luonnossakin tavattava kivijuoksiainen tai jokin useista lähinnä sisätiloissa tavattavista juoksujalkaisista. Kysyjä on oikeassa puhuessaan tuhatjalkaisista, mutta tähän vanhahtavaan nimeen sisältyvät myös kaksoisjalkaiset, jotka ovat enemmän kasvinsyöjiä.

Sokeritoukka on nimestään huolimatta alkeellinen ja siivettömänä pysyvä hyönteinen, joka kuuluu kolmisukahäntiin. Isot ovat samannäköisiä kuin pienet, kaikki tyynni hopeankiiltoisia.

Jos sokeritoukkia pitää vahingollisina, kivijuoksiainen on siis hyödyllinen. Se metsästelee muitakin pikkueläimiä sisätiloista. Itse pidän sokeritoukkia mukavina, koska niitä ei ainakaan meillä kaupunkiasunnossa ole kovin paljon. En siis halua teilata niitä. Sitä paitsi sokeritoukkaakin voisi pitää hyödyllisenä, koska se syö kylpyhuoneen nurkista orgaanista jätettä, punkkeja ja muuta.

On mukavaa kun kaupunkitiloissakin on hiukan elämää, jopa talvella!

kivijuoksiainensokeritoukka

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.