Kuinka lähelle toisiaan voi sijoittaa helmipöllön, lehtopöllön ja viirupöllön pönttöjä?

Pöntöt pitäisi pyrkiä sijoittamaan pöllöjen ihanteelliseen elinympäristöön, joka kaikilla mainituilla lajeilla poikkeaa toisistaan. Se on tärkeämpää kuin etäisyys naapurilajin tai naapurireviirin pönttöön.

Lehtopöllö ei kaihda asuttujakaan alueita toisin kuin muut kaksi lajia. Lisäksi pöllöt saattavat vaihtaa vuodesta toiseen pesiään, joten samalle reviirille, muutaman neliökilometrin alueelle, voi hyvinkin ripustaa pari kolme pönttöä. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että pöllö ilmestyy pönttöön pesimään. Etelä-Suomessa on monin paikoin melko paljon pöllötutkijoiden asettamia pönttöjä. Tutkijoiden pöntöistä valtaosa on aina tyhjinä tai niissä on oravan tai talitiaisen pesä.

Pönttöjen sijoittamisessa suosittelen ottamaan yhteyttä paikalliseen tutkijaan tai harrastajaan, joka voi neuvoa sopivia paikkoja. Tällaisia henkilöitä löytyy parhaiten lintukerhojen tai -yhdistysten kautta. Yhteystietoja voi hakea BirdLife Suomen kotisivuilta löytyvästä alueellisten lintuyhdistysten luettelosta http://birdlife.fi/yhdistys/jasenyhdistykset.shtml. Pöllönpöntön sijoittamiseen on lisäksi hyvä saada maanomistajan lupa.

pöllöpönttö

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.