Kesällä on mukavaa kävellä paljain jaloin. Hiekka, kivet ja kävyt tuntuvat jalkapohjien kautta koko kehossa. Paljain jaloin kävelyn hyväätekevä vaikutus on huomattu jo ainakin Keski-Euroopassa, missä paljasjalkapuistoja on noin sata pääasiassa saksankielisellä alueella. Ensimmäiset puistot on perustettu parikymmentä vuotta sitten.

Suomen ladun hankekoordinaattori Raija Valkama vieraili kesällä Barfuss Park Egestorfin paljasjalkapuistossa Lüneburgin nummen suojelualueella Hampurin lähellä. Siellä paljain jaloin käveltävää polkua on 2,7 kilometriä. Polun alussa ja lopussa on penkit jalkineiden riisumiseen. Jalkojen pesuun on vesipisteet ja harjat sekä tavaroille lukittavat lokerikot.

”Polku kiemurtelee aluksi pyökkimetsässä, sitten niittymaisemassa ja lopulta havumetsässä. Polun pinta on suomalaisen purupolun tyyliin pehmeä ja miellyttävä jalalle, mutta sateella se muuttuu varpaiden välistä pursuavaksi mutavelliksi. Polun varrella on 61 erilaista aisteille tarkoitettua tehtäväpistettä. Näistä 40 stimuloi jalkapohjia ja 21 muita aisteja”, Valkama kertoo.

Polku on päällystetty erilaisilla pinnoilla kuten betonilla, mudalla, hiekalla, turpeella, kävyillä ja neulasilla noin viidenkymmenen metrin matkan kerrallaan.
”Erilaiset pinnat ärsyttävät jalkapohjia miellyttävästi, ja kenkien pukeminen tuntuu lopulta vastenmieliseltä. Paljasjaloin kävelyllä on tieteellisesti osoitettuja monia hyviä vaikutuksia terveyteen. Lisäksi pieni kävelyretki oli hauska, koska se yllätti tehtävien monipuolisuudella”, Valkama kuvailee.
Paljasjalkapuistot ovat yhtenä aiheena Suomen ladun sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ulkoiluseminaarissa 22.11. Tampereella.
www.suomenlatu.fi

www.barfusspark-egestorf.de

hyvinvointia luonnostapaljasjalkapolku

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.