Kuvat turkoosin värisistä uimavesistä houkuttelevat meidät helteisenä kesäpäivänä Räyskälän Melkutin-järville. Noin puolen tunnin poikkeama kakkostieltä kannattaa, jos haluaa vierailla eräillä Etelä-Suomen kirkasvetisimmistä järvistä.

Saavumme iltasella Tauluntien pysäköintipaikalle, josta taitamme noin kilometrin matkan metsän läpi Iso-Melkutin -järven rannalle. Pystytämme teltan järven itäpuolen laavupaikalle, ja vaikka pimeys alkaa jo laskeutua, ihastuttava järvimaisema houkuttelee iltauinnille. Yön hämärässä huutelee kuikka.

Aamulla suuntaamme Iso-Melkuttimen ympäri kiertävälle, reilun viiden kilometrin mittaiselle retkeilyreitille. Polulla pääsee tutustumaan tyypilliseen kantahämäläiseen harjumetsään ja sen kasvilajistoon, kuten idänkeulankärkeen ja kangasajuruohoon. Iso-Melkuttimen rannalle on merkattu myös Kanta-Hämeen maakuntakukan, uhanalaisen hämeenkylmänkukan, kasvupaikka.

Löydämme kierroksellamme Iso-Melkuttimen ympäri mitä hienompia uima- ja telttapaikkoja, joille tekisi mieli pysähtyä. Järvellä tapaa hellettä pakenevien pulahtajien lisäksi avovesiuimareita, snorklaajia ja sukeltajia. Lomasesonkina Iso-Melkuttimella voikin olla ruuhkaa, mutta järvi on niin iso, että sen rannalta löytää oman rauhaisan kohtansa.

Melkuttimet

järvetluontoretkisukeltaminentelttailuuinti