Kuvat turkoosin värisistä uimavesistä houkuttelevat meidät helteisenä kesäpäivänä Räyskälän Melkutin-järville. Noin puolen tunnin poikkeama kakkostieltä kannattaa, jos haluaa vierailla eräillä Etelä-Suomen kirkasvetisimmistä järvistä.

Saavumme iltasella Tauluntien pysäköintipaikalle, josta taitamme noin kilometrin matkan metsän läpi Iso-Melkutin -järven rannalle. Pystytämme teltan järven itäpuolen laavupaikalle, ja vaikka pimeys alkaa jo laskeutua, ihastuttava järvimaisema houkuttelee iltauinnille. Yön hämärässä huutelee kuikka.

Aamulla suuntaamme Iso-Melkuttimen ympäri kiertävälle, reilun viiden kilometrin mittaiselle retkeilyreitille. Polulla pääsee tutustumaan tyypilliseen kantahämäläiseen harjumetsään ja sen kasvilajistoon, kuten idänkeulankärkeen ja kangasajuruohoon. Iso-Melkuttimen rannalle on merkattu myös Kanta-Hämeen maakuntakukan, uhanalaisen hämeenkylmänkukan, kasvupaikka.

Löydämme kierroksellamme Iso-Melkuttimen ympäri mitä hienompia uima- ja telttapaikkoja, joille tekisi mieli pysähtyä. Järvellä tapaa hellettä pakenevien pulahtajien lisäksi avovesiuimareita, snorklaajia ja sukeltajia. Lomasesonkina Iso-Melkuttimella voikin olla ruuhkaa, mutta järvi on niin iso, että sen rannalta löytää oman rauhaisan kohtansa.

Melkuttimet

järvetluontoretkisukeltaminentelttailuuinti

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!