Yksi omenapuumme ei ole koskaan tehnyt muutamaa omenaa enempää. Nyt huomasimme, että juuri siinä puussa istuu punatulkkuja ja ne pistelevät kukkasilmuja nokkaansa minkä kerkeävät. Onko kukkasilmujen syönti tavallista? Miksi ne syövät vain tästä yhdestä puusta?

 

Punatulkku tunnetaan etelämpänä Euroopassa nimenomaan omenapuiden tuholaisena. Se syö puiden silmuja ja on tarkka havaitsemaan suuremmat kukkasilmut. Keski-Euroopassa kevät saapuu lintujen pesintään nähden aikaisemmin, ja omenapuiden kukkasilmut ovat linnuille parhaimmillaan silloin, kun ravinnon tarve pesintään ja munintaan valmistauduttaessa on suurimmillaan.

Punatulkut syövät Suomessa useimmiten haavan silmuja kevättalvesta lähtien. Radion Luontoiltaan tulleiden kysymysten ja havaintojen perusteella omenapuiden kukkasilmujen syönti on kuitenkin yleistynyt myös meillä samalla, kun punatulkkukannat ovat kasvaneet talviruokinnan ansiosta.

On mahdollista, että suomalaiset punatulkut ovat oppineet omenapuiden silmujen syöntiä eteläisemmiltä serkuiltaan. Myös lämpimät keväät ovat yleistyneet, ja omenapuiden silmut heräävät henkiin ja paisuvat entistä aikaisemmin. Ilmaston lämpeneminen lieneekin vaikuttanut omenapuiden silmujen syöntiin. Myöhäisinä keväinä punatulkut ilmeisesti keskittyvät aikaisemmin kehittyviin haavan ja ehkä muidenkin luonnonpuiden silmuihin.

Omenapuiden silmut kehittyvät lajikkeen mukaan hieman eri aikoihin, ja siksi punatulkut todennäköisesti käyvät käsiksi aikaisiin lajikkeisiin. Muita syitä vain yhden puun silmujen hävittämiseen voivat olla silmujen parempi maku ja kukkasilmujen suurempi määrä. Talviruokintaa puutarhassaan harrastavat saavat varautua riskiin omenasadon pienenemisestä.

kukkasilmutpunatulkku

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.