Minua ihmetyttää nykyinen puun polton tuomitseminen terveydelle haitallisten pienhiukkasten takia. Ainahan puita on poltettu uuneissa ja helloissa. Ovatko puun poltosta syntyvät pienhiukkaset erilaisia kuin vaikkapa liikenteestä syntyvät? Onko puunpoltto pientaloalueella ja mökillä lopetettava kokonaan vai onko konsteja hiukkasten vähentämiseen?

Puuta on poltettu kotitalouksissa kautta aikojen, mutta vasta viime aikoina sen aiheuttamiin ongelmiin on kiinnitetty huomiota. Nyt voidaan tarkasti mitata palamisessa syntyviä epäpuhtauksia ja haitallisia palamistuotteita. Jo vanhastaan tunnetuin haittavaikutus on puiden epätäydellisessä palamisessa tai huonoissa tulisijoissa muodostuva häkä, joka on tappava myrkky.

Puunpoltossa syntyy aina pienhiukkasia sekä soluille myrkyllisiä yhdisteitä. Noin 250 suomalaista kuolee vuosittain ennenaikaisesti pienhiukkasten aiheuttamiin sairauksiin, jotka syntyvät puun poltossa vakituisten pientaloasuntojen lämmityksessä.

Epätäydellisessä palamisessa syntyy myös niin sanottua mustaa hiiltä, joka voimistaa ilmakehän lämpenemistä. Suomessa noin 50 prosenttia kaikissa polttoprosesseissa syntyvästä mustasta hiilestä on peräisin puun pienpoltosta. Autojen pakokaasuista tulee osin samoja haitallisia yhdisteitä kuin puunpoltossakin.

Puunpoltossa voidaan rajoittaa haitallisia päästöjä huolehtimalla riittävästä tuuletuksesta asunnoissa ja pitämällä hormit kunnossa ja nuohottuina. Poltettavan puun pitää olla hyvälaatuista ja kuivaa.

Tarkempia tietoja puunpolton haitoista ja niiden torjumisesta on esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen internetsivuilla.

Julkaistu alun perin Suomen Luonnossa 1/2016.

häkäpienhiukkasetpuun pienpolttopäästöt

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €