Puutiaiset (Ixodes ricinus) ovat taas liikkeellä! Varhain keväällä niiden heräämisen huomaa tarkkailemalla kissan tai koiran turkkia. Tälä kertaa kissa toimi puutiaisbussina ja kuljetti ensimmäisen verenimijän turkissaan sisälle lauantaina 7. huhtikuuta. Ja tässä aiempien vuosien tilastoja: 2015 keväällä ensimmäinen puutiainen vilahti kissan turkissa jo 11. maaliskuuta. Vuonna 2016 sama toistui, mutta vasta 8. huhtikuuta. 2017 koira kiikutti ensimäistä puutiaista miltei samoihin aikoihin kuin kissa tänä vuonna, 2. huhtikuuta.

Puutiaisen elinkaari on kolmesta viiteen vuotta. Sillä on neljä kehitysvaihetta, jotka ovat muna, toukka, nymfi ja aikuinen. Puutiainen tarvitsee kehittyäkseen veriaterian kolmessa kehitysvaiheessa.

Suomessa esiintyy kaksi ihmiselle haitallista puutiaislajia: yleinen puutiainen ja taigapuutiainen. Puutiaiset levittävät kahta vaarallista tautia: bakteeriperäistä borrelioosia ja virusperäistä puutiaisaivokuumetta. Arviolta 15–20 prosenttia puutiaisista levittää borrelioosia ja yksi prosentti puutiaisaivokuumetta.

Näin suojaudut puutiaiselta
* Ota rokote puutiaisaivokuumetta vastaan, jos asut tai lomailet säännöllisesti riskialueella.
* Puutiaiset elävät aluskasvillisuudessa kuten varvikossa, joten suojaa retkeillessäsi etenkin jalat ja nilkan seutu.
* Tee retken jälkeen aina puutiaistarkastus – myös mukana olevalle lemmikille.
* Poista ihoon kiinnittynyt puutiainen pinseteillä heti sen havaitsemisen jälkeen.
* Verestä pullea puutiainen tulee hävittää mielellään polttamalla, sillä takaisin luontoon heitettynä se lisääntyy tuottaen tuhansia uusia puutiaisia.
* Jos pureman ympärille ilmestyy renkaan muotoinen ihottuma, käy lääkärissä.

kevään ensimmäinen havaintopuutiainenpuutiaiskausi

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €