Pirunpelto eli huuhtoutumiskivikko on muinaisranta, joka koostuu huuhtoutuneesta kivikosta ja on pinnaltaan melko tasainen. Pirunpelto on saanut alkunsa mannerjäätikön irrottamasta ja kuljettamasta sekalaisen kokoisesta aineksesta eli moreenista. Maan kohotessa moreeni on joutunut aallokon armoille, jolloin tyrskyt ovat huuhtoneet hienojakoisen aineksen pois. Jäljelle jääneet kivet ovat aaltojen ja jäiden pyörityksessä hioutuneet toisiaan vasten ja pyöristyneet.

Muinaisrantakivikoita on syntynyt Itämeren ja sen muinaisten vaiheiden aikaisille rannoille. Pirunpeltoja on myös mannerjäätikön patoamien muinaisten paikallisten jääjärvien rannoilla. Lisäksi niitä on syntynyt sisämaan isojen järvien kuroutuessa Itämerestä. Pirunpellot ovat muodostuneet noin 2 000–12 000 vuotta sitten. Vanhimmat ovat peräisin jääkauden lopulta, Baltian jääjärven ajalta, nuorimmat ovat muodostuneet Itämeren nykyisen vaiheen aikana.

Merkittävimpiä pirunpeltoja Suomessa:

pohjoisessa: Aavasaksa
etelässä ja lännessä: Jurmo
idässä: Höytiäinen

Komeimpia pirunpeltoja Suomessa:

Pohjois-Suomessa: Vammavaara Tervolan ja Rovaniemen maalaiskunnan rajalla, Sorvasvaara Tervolan ja Tornion rajalla ja Törmävaara Tervolan keskustan luoteispuolella
Länsi-Suomessa: Pyhävuori ja Etelävuori Kristiinankaupungissa ja Kivijata Isojoella Lauhavuoren kansallispuistossa
Lounais-Suomessa: Turun ja Karjaan välisellä alueella sijaitsevat pirunpellot
Lähde: Geologian tutkimuskeskus

Muita kiinnostavia pirunpeltoja:

Suomessa korkeimmalla sijaitsevat Itämeren synnyttämät pirunpellot ovat vaarojen rinteillä Kemijokilaaksossa Rovaniemen ja Tervolan seuduilla. Korkeimmalla merenpinnan nykytasosta ovat Tervolan Vammavaaran rintellä 219 metrin korkeudelta alkavat Ancylusjärven aikaiset rannat.

Geologisesti erikoinen pirunpelto on Suomessa Kivijata, jolla esiintyy hiekkakiveä.
Suomen tunnetuin pirunpelto saattaa olla Aavasaksa, jolla on matkailtu 1800-luvulta lähtien.

Itämeren alueella korkeimmalla sijaitsevat pirunpellot ovat Ruotsissa, Nordingrån Högklinten-vuorella 285 metriä merenpinnan nykytason yläpuolella.

Hudsoninlahden korkein ylin ranta on noin 315 metrin korkeudessa.
Maailman suurin pirunpelto on Bådamalen Norrfällsvikenissä Ruotsissa.

Jurmossa on laaja pirunpelto. Kuva: Mia Rönkä

Teksti ja kuvat: Mia Rönkä

geologiaMia RönkäpirunpeltoRetkivinkki

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.