Linnansaaren kansallispuisto Haukivedellä Etelä-Savossa hurmaa vierailijan yhä uudestaan.

Kansallispuisto koostuu sadoista saarista ja suurista selistä. Se suojelee Saimaan saariston ainutlaatuista luontoa, uhanalaista saimaannorppaa sekä muita luonnon rauhaa kaipaavia lajeja.

Pääsaaren retkeilypolut pujottelevat korkeiden kallioiden, vanhojen kaskimaiden, kuusikoiden ja soiden läpi Linnavuoren näköalapaikalle, josta aukeaa upea maisema Saimaan saaristoon. Rautakauden aikaan suojaisten rantojen ympäröimää Linnavuorta on käytetty vartio- tai merkinantopaikkana.

Linnansaaren merkityt reitit ovat helppokulkuisia, vaikka välillä nousut ovat jyrkkiä. Kävijä voi valita 7 tai 5,5 kilometrin pituiset reitit. Reittien varrella on sekä Perpulanluhdan telttailualue että Sammakkoniemen leirintäalue. Näillä paikoilla retkeilijä voi myös keittää kahvit tai syödä eväitä, sillä saaren tulentekopaikat sijaitsevat leiripaikkojen yhteydessä.

Linnansaaren torpassa retkeilijä pääsee tutkimaan millaista elämää entisajan kaskitilalla elettiin. Torppa perustettiin 1850-luvulla ja sen asukkaat kaskesivat saaren metsiä 1900-luvin alkuun saakka. Torpan ympäristön maisemaa kasketaan vapaaehtoisvoimin vastaamaan 1930-luvun maisemaa. Linnansaaren torppa on auki ympäri vuoden.

Parhaiten kansallispuistoon pääsee tutustumaan veneellä tai kanootilla. Kanootteja ja opastettuja retkiä voi tiedustella Oravista tai Rantasalmelta esimerkiksi Saimaa Holidayltä. www.saimaaholiday.net

Luontoon.fi-sivulla paljon lisätietoa Linnansaaresta >>

 

Kuva: Annakaisa Vänttinen

kansallispuistoLinnansaariRetkivinkkisaimaa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.