Lopella sijaitseva Poronpolku-reitti mutkittelee upeissa harjumaisemissa Hämeen järviylängöllä. Reitille mahtuu korkeiden metsäharjujen lisäksi yksinäisiä metsälampia, kauniita järviä, soita ja kallioita.

Poronpolun reitti on saanut alkunsa jo 60-luvuta saakka järjestetystä Poronpolku-tapahtumassa, jossa reitin eripituisia polkuja kuljetaan tuhansien osallistujien voimin. Nimi juontaa juurensa 60-luvulla Lopella koeruokinnassa olleista poroista.

Poronpolun pisin reitti on 30 kilometriä pitkä, mutta se jakaantuu lyhyempiin reitteihin, joten jokaiselle retkeilijälle löytyy varmasti sopivan pituinen matka. Polut ovat upeita, mutta matkalla on myös paljon vähemmän inspiroivia hiekkatieosuuksia. Isoimmat parkkipaikat ovat Luutalammin pysäköintialue etelässä ja Riihisalon matkailukeskus pohjoisessa, mutta polulle voi poiketa monesta kohdasta reitin varrelta.

Matkalla on laavuja ja hyvin hoidettuja nuotiopaikkoja polttopuineen, joissa voi tunnelmoida nuotion loimussa, keittää pannukahvit ja kokata retkieväät. Marraskuun viileydessä voi vain haaveilla kesästä ja pulahtamisesta järveen Pilkuttimen uimapaikalta.

Eteläreitti kulkee Komion luonnonsuojelualueen poikki, jossa hienoimmat jääkauden muodostamat harjut sijaitsevat. Jääkauden peruja ovat myös alueen monet siirtolohkareet ja lammet.

Sumuisena marraskuun alun sunnuntaina metsät, lammet ja harjut tuntuivat taianomaisilta. Näköalapaikat eivät sumussa tarjoilleet parastaan, mutta utuun katoava maisema oli ehdottomasti kokemuksen arvoinen taukopaikkana. Marraskuussa muita retkeilijöitä ei juurikaan tullut vastaan ja reittiä sai samoilla omassa rauhassa.

 

Kuva: Atte Karttunen

Hiekkaisten harjujen polut sopivat oivasti maastopyöräilyyn. Kuva: Atte Karttunen

Poronpolku sopii hyvin maastopyöräilyyn, sillä luonto on muovannut hiekkaisten harjujen polut tasaisiksi ja kivettömiksi. Luvassa on rankkoja nousuja ja pitkiä ja kiemuraisia laskuja. Talvisin reitillä kulkee hiihtoladut.

Hämeen järviylänkö ja Poronpolku ovat sijainniltaan oivallisia suurten kaupunkien luontoharrastajille, sillä Poronpolulle on lyhyt matka Helsingistä, Tampereelta ja Turusta. Tunnin matkan päässä kaupungin vilskeestä retkeilijää odottaa tutkimattomat polut, salaperäiset metsälammet ja humisevat mäntyharjut.

Tutustu reittiin ja karttoihin Luontoon.fi-sivuilla >>

Lue Poronpolku-tapahtumasta >>

HämeLoppiPoronpolkuretkivinkitRetkivinkki

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!