Talvinen retki Rauman Unajanlahdelle on hyvää terapiaa mielelle. Rantaruovikoissa voi nähdä harvinaisia viiksi­timaleita.

Rauman torilta Unajanlahdelle on noin kahdeksan kilometriä – sopiva matka vaikkapa polkupyöräretkelle. Pieneltä parkkipaikalta on kävelymatkaa rannalle kilometrin verran. Polun varressa voi pysähtyä ikivanhojen mäntyjen vierelle ja kuvitella, miten purjelaivat ovat ohittaneet paikan 1800-luvulla. Mahtavat männyt houkuttavat lapsia myös kiipeilemään.

Rantalehdon läpi päästään ruovikkoiseen merenrantaan. Lepikossa voi nähdä alueella pesivän pikkutikan tai pyrstötiaisparven. Rannassa on myös nuotiopaikka polttopuineen ja pieni lintutorni. Tornista havaitsee, miten lahti on ruovikoitunut ja kaipaisi kunnostusta ennen kuin kasvaa kokonaan umpeen.

Rantaruovikoissa voi nähdä harvinaisia viiksi­timaleita.

Lahti on tyypillinen merenlahden pohjukka, flada, joka on syntynyt maan­kohoamisen seurauksena. Sen yhdistää mereen vain kapea salmi. Kesäaikaan lintutornin ympäristössä vettä on vähimmillään vain muutama kymmenen senttiä ja sekin on täynnä ärviäkasveja.

Keväällä lahti kuhisee elämää; hauet ja lahnat tulevat kutemaan, vesi­linnut pesivät ja kahlaajat pysähtyvät rantalietteille ruokailemaan. Alueen vesilintutiheys vastaa parhaiden lintuvesiemme tasoa. Talvella on kuitenkin hiljaista.

Sopivien säiden vallitessa koko lahden voi kiertää luistellen tai hiihtäen. Rantoja seuraten matkaa kertyy noin kuusi kilometriä. Retkelle voi lähteä myös läheisestä Lillonkarin rannasta, johon pääsee autolla. Yhteys merelle Unajansalmesta pysyy sulana kovillakin pakkasilla.

Retkellä kannattaa etsiä muun muassa sympaattista viiksitimalia, jota voidaan sanoa lahden nimikkolajiksi. Laji nähtiin juuri täällä ensimmäistä kertaa Satakunnassa 1990-luvulla. Pelotonta viiksi­timalia saattaa päästä tarkkailemaan hyvin jäältä, kun taas pesinnän aikaan se on arka ja vaikeasti havaittava.

Hyvällä tuurilla ja olosuhteiden salliessa jäällä voi nähdä ihastuttavia jääkukkia. Lasten kanssa on elämys tehdä taskulamppuretki tornille makkaraa paistamaan myös iltapimeässä, etenkin jos luvataan revontulia.

retkivinkitRetkivinkki

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!