Vaikka lauantainen aamupäivä on Ritajärven luonnonsuojelualueella kovin rauhallinen, paljastaa lumipeite, että on täällä lähiviikkoina kulkenut yksi jos toinen. Talviset polut ovat tamppaantuneet poikkeuksellisen helpoiksi kulkea: lumi tasoittaa pahimmat juurakot ja epätasaisuudet polun pinnassa. Lumeen on piirtynyt myös hiihtäjän ja lumikenkäilijän jälkiä. Ja pulkkakyydilläkin täällä on selvästikin liikuttu. Paikallisista asukeista jälkiään lumeen ovat jättäneet ainakin kettu ja jänis kulullaan ja orava aterioinnillaan.

Ei ole ihme, että täällä on liikettä vuoden kylminpinäkin viikkoina. Retkeilyn kannalta alue on ihanteellinen: Kolme karun metsäistä järveä, Valkeajärvi, Ylinen Ritajärvi ja Alinen Ritajärvi, ovat aivan liki toisissaan, ja vain muutaman sadan metrin päässä lähimmältä tieltä. Järvien ympärillä on sekä jylhän kivistä ja kallioista maastoa – paljon kivoja istuskelukallioita ja näköalapaikkoja – että vaihtelevaa vanhaa metsää.

Jylhä kallioinen maasto tarjoaa reippailijalle hyvät polut, joilla on myös nousuja ja laskuja. Kuva: Nanna Särkkä

Alueen edut on täällä hyödynnetty ja retkeily tehty vaivattomaksi. Jokaisen järven ympäri kiertää polku, joka kulkee pääosin aivan rantaa myöten ja poikkeaa välillä kiinnostavissa kohteissa, kuten kallioiden päällä, luolalla, siirtolohkareilla ja pirunpellolla. Polut kutsuvat mukaansa: ne etenevät luonnon mukaisesti väistellen puita, kaartaen ympäri kivikon, nousten kalliolle. Hankaliin paikkoihin on kulkijan avuksi rakennettu portaita, kaiteita, pitkoksia ja siltoja.

Tänne kelpaa tulla nuotioaterialle – tulipaikkoja on ruhtinaalliset kahdeksan. Kuva: Nanna Särkkä

Järvet ovat päiväretkeilijälle sopivan kokoisia: niiden ympäri kiertävät lenkit ovat 2,3–4,8 kilometriä kukin ja kaikkien järvien kierros 8 kilometriä, eli jokainen löytänee täältä sopivan pituisen reitin retkelleen. Ruhtinaalliset kahdeksan nuotiopaikkaa ja yksi laavu mahdollistavat nuotiohetket kauniissa maisemissa. Ainoan särön tunnelmaan tekee alueen laidalla kulkeva voimalinja, mutta sen voi välttää, jos ei kierrä Alisen Ritajärven eteläistä puolta.

Talviretkeilijä saa ihastella tikan ahkerointia ja kuunnella talitintin laulua, mutta nenässä tuntuu vielä lähinnä nuotion savu. Kesä tuo tänne raatteen kukinnan, suopursun tuoksun ja kuikan huudon.

Ritajärven luonnonsuojelualue

  • Ritajärven luonnonsuojelualue on erämainen ja hyvin ylläpidetty päiväretkikohde.
  • Se sijaitsee Sastamalassa, Pirkanmaan ja Satakunnan rajalla, 50 km Tampereelta ja 75 km Porista.
  • Alueella on useita merkittyjä reittejä (pisin noin 8 km), 8 tulipaikkaa, laavu ja laitureita.
  • Lisätietoja ja kartta: www.ritajarvi.fi

Lue kaikki Kevätretkellä-sarjan nettisivuillamme julkaistut jutut täältä >>

kevätretkelläkevätretkiRetkivinkki

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi