Mitä aikaisemmin lintujen talviruokinnan syksyllä aloittaa, sitä enemmän saa lintuja pihalleen. Ruokinnan voi aloittaa vaikka keskellä talveakin, mutta linnut, etunenässä talitiaiset, tekevät ruokakartoituksia jo syksyllä. Suomessa talviruokintaa harrastaa noin 500 000 kotitaloutta – ja se on vaikuttanut valtavasti linnustoomme. Kuuluisimmat esimerkit ovat viherpeippo ja sinitiainen, joiden määrät ovat moninkertaistuneet ja linnut ovat levinneet pohjoiseen. Myös tikat ja puukiipijä ovat löytäneet ruokapaikat. Hyvällä tuurilla pihassaan voi nähdä harmaapäätikan, joka on runsastunut, osittain ruokinnan ansiosta. Talitiaisten, sinitiaisten ja keltasirkkujen lisäksi valmiiseen pöytään on lennähtänyt uusia tuttavuuksia kuten tiklejä, urpiaisia ja pyrstötiaisia.

Ruokatarjontakin on muuttunut. Ennen linnuille annettiin pääasiassa kauraa, talia ja auringonkukansiemeniä. Kaura ei ole enää pitkään aikaan ollut esimerkiksi talitiaisten suosiossa, mutta keltasirkuille se maistuu hyvin. Jos tarjolla on proteiini- ja energiapitoisempaa ruokaa kuten maapähkinämurskaa, niin se kelpaa paremmin. Nyt kun tarjolla on myös talipalloja ja pähkinää, pyrstötiaisetkin ovat ilmestyneet ruokinnoille.
Paras yleisruoka ovat auringonkukansiemenet, mieluiten kuorittuina. Ne kelpaavat niin tiaisille, peippolinnuille kuin pikkuvarpusille.

Maamme 250 pesivästä lajista noin 70 jää talvehtimaan ja ovat potentiaalisia talviruokailijoita. Jos haluaa mahdollisimman laajan lajikirjon omalle pihalleen, pitää ruokintapaikkoja olla useassa eri paikassa ja ruokatarjonta mahdollisimman monipuolista. Ruokinta-automaatit on hyvä sijoittaa melko lähekkäin, että linnut löytävät ne. Ikkunat voivat olla linnuille kohtalokkaita, joten automaatteja ei pidä laittaa ikkunan viereen. Ruokintapaikka on syytä pitää siistinä ja ruokintaa jatkaa, kunnes pakkaset loppuvat.

Talviruokkijan muistilista
• aloita ruokinta ensimmäisistä pakkasista
• käytä ruokinta-automaatteja
• poista ruuista muovinen suojaverkko
• tarjoa ruokaa monipuolisesti
• perusta ruokintapaikka etäälle ikkunoista
• pidä paikat siisteinä
• lopeta ruokinta pakkasten loputtua
• ota ilo irti lintujen tarkkailusta

Talviruokailijoiden lempiruokia:
Tiaiset: auringonkukansiemen, maapähkinä (murskattu), rasva ja tali sekä rasvasiemenseospallot ja -pötköt.
Punatulkku, viherpeippo, peippo, järripeippo, nokkavarpunen, tikli ja urpiainen: auringonkukansiemen, maapähkinä (murskattu).
Keltasirkku: kaura, auringonkukansiemen (kuorettomana), hirssi.
Varpunen ja pikkuvarpunen: auringonkukansiemen, maapähkinä (murskattu), kaura, hirssi, rasvasiemenseospallot ja pötköt.
Mustarastas: auringonkukansiemen, maapähkinä (murskattu), rasva ja tali, hedelmät ja marjat.
Kuukkeli, närhi, varis ja harakka: auringonkukansiemen, maapähkinä, rasva ja tali.
(Lähde BirdLife Suomi)

Lintulautojen
10 yleisintä lajia
1. talitiainen
2. punatulkku
3. hömötiainen
4. viherpeippo
5. sinitiainen
6. harakka
7. keltasirkku
8. urpiainen
9. käpytikka
10. varpunen
(Lähde: BirdLife Suomi)

Talviruokien 
5 kärjessä
1. auringonkukansiemenet
2. pähkinämurska
3. talipallot
4. ihra
5. kaura

Artikkeli on alun perin julkaistu Suomen Luonnossa 10/2011 ja sitä on muokattu. Osta koko numero 10/11 digitaalisena, hinta vain 2 euroa! Digiversio Lehtiluukussa >>

Linnuttalviruokinta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.