Metsäjänikset ovat vähentyneet suuressa osassa Suomea. Etelä- ja Lounais-Suomessa kanta on vähentynyt jopa 40–50 prosenttia parinkymmenen viime vuoden aikana.

Itä-Suomen yliopistossa tutkitaan rusakon osuutta metsäjäniksen katoon. ”Rusakko on laajentanut elinaluettaan kohti pohjoista ja on loikkinut jo ainakin Joensuusta Tornioon kulkevan linjan korkeudelle”, tutkija Riikka Levänen kertoo.

Yhteisillä esiintymisalueilla rusakkokoiras voi paritella metsäjänisnaaraan kanssa ja niiden jälkeläiset ovat lisääntymiskykyisiä. Näin voi syntyä useamman sukupolven risteymäjatkumo.

Itä-Suomen yliopistossa on kerätty jo 1,5 vuotta jäniseläinten korvia, joista 500 on saatu analysoitua. Rusakko-jäniksiä on löytynyt yli 10 prosenttia.

”Metsäjänis on pulassa myös ilmastonmuutoksen takia”, Levänen sanoo. ”Lumettomat talvet ovat karvapeitteensä valkoiseksi vaihtavalle eläimelle kohtalokkaita. Lumikengistä saatava hyöty esimerkiksi paetessa jää niin ikään hyödyntämättä.”

jänisrusakkorusakko-jänis

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!