Suomi sai (kunhan havainto hyväksytään virallisesti) uuden lintulajin, kun Rajavartiolaitoksen Turva-aluksella levähti eilen ruskosuula (Sula leucogaster).

Ruskosuula Suomenlahdella on melkoinen sensaatio. Se on nähty Itämerellä aiemmin vain kerran kolme vuotta sitten Bornholmilla, missä aikuinen ruskosuula kalasteli tuulenkaloja syyskuussa. Ruotsin ainoa havainto on ollut Pohjanmeren alueelta syksyltä 2021.

Ruskosuula on leimallisesti tropiikin lintu. Sitä on koko maailmassa vain 200 000–300 000 paria, ja suurimmat keskittymät ovat Meksikon ja Australian lähistöllä, missä ruskosuula pesii luoksepääsemättömillä saarilla. Suurin kolonia on Clipperton-saarella yli tuhat kilometriä Meksikosta Tyynellemerelle.

Lähinnä Suomea ruskosuula pesii Intian valtameren suunnalla Punaisella merellä ja Atlantilla Kap Verdellä 1500 kilometriä Kanariansaarilta etelään. Viime vuosina laji on harhautunut toistuvasti pohjoiseen Eurooppaan. Se on nähty esimerkiksi Britanniassa useita kertoja vuoden 2019 ensihavainnon jälkeen. On spekuloitu, että harhautumiset liittyvät jotenkin ilmastonmuutokseen.

Ainakaan lajin kansainväliseen runsastumiseen ne eivät liity, sillä ruskosuulan kanta on alle kymmenen prosenttia alkuperäisestä. Se ei kuitenkaan ole uhanalainen.

Tänään Helsingin Sanomat uutisoi, että ruskosuula oli Turvalla matkustamisen jälkeen siirtynyt Silja Serenadelle ja matkustanut sillä Tukholmaan.

Värtanin satamassa sen pyrki Natursidan-uutisivuston mukaan näkemään suuri joukko lintuharrastajia.

Nuori ruskosuula paljolti makasi laivan kannella myttynä ja vaikutti voipuneelta. Natursidan-sivuston mukaan se on nyt viety eläinsairaalaan.

Siellä se on  SVT:n uutisen mukaan todettu vakavasti aliravituksi.

Lintu menehtyi 9.6. vastaisena yönä. Sillä oli SR:n tietojen mukaan kalastuskoukku syvällä ruuansulatuselimistössään.

 

(EDIT 9.6. klo 00.00 lisätty tieto linnun kunnosta. EDIT 9.6. klo 16.05 Lisätty tieto linnun menehtymisestä.)

Vartioalus Turva muutamia vuosia sitten Suomenlahdella. Kuva Antti Halkka

ItämeriruskosuulaSuomenlahti

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.