Havaitsin Viitasaarella tammikuun alussa oheisen sienen. Mikä sieni on kyseessä, vai onko se sieni ollenkaan?

Kuvan sieni, liuskahytykkä, kuuluu hyytelösieniin. Se on melko huonosti tunnettu ryhmä, johon kuuluu Suomessa joitakin kymmeniä lajeja ja lajiryhmiä.

Liuskahytykän ryhmä jaetaan nykyisin Suomessa ainakin kolmeen lajiin, joista isoliuskahytykkä on kookkain ja voi kasvaa lähes nyrkin kokoiseksi. Sen rakenne on kiinteä, hyytelömäinen, isoliuskainen. Liuskahytykät loisivat pääosaksi nahakoilla (Stereum), isoliuskahytykkä karvanahakalla.

Liuskahytyköitä voi tavata käytännössä vuoden ympäri. Kuivana aikana ne näivettyvät rustomaisen koviksi ja palautuvat lähes entiselleen saatuaan taas kosteutta.

Ne ovat yleisiä lehtipuiden sieniä, joita löytää erityisesti lehtilahopuisista ryteiköistä. Toki niitä löytää myös havupuulta, esimerkiksi kuorelliselta männyltä.

Ruokapöytään ne eivät kelpaa, vaikka joitakin hyytelösieniä arvostetaan itämaisessa ruokakulttuurissa niiden purutuntuman vuoksi. Tällaisia ovat muun muassa puunkorvat. Suomessakin yhtä lajia, orahytykkää, on kirjallisuudessa suositeltu syötäväksi.

hytykätliuskahytykkäorahytykkä

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.