Tähtitalvikki on tuoreiden kangasmetsien, lähteiden, puronvarsien ja korpien näyttävimpiä kukkia. Kukinta kesä-heinäkuussa voi kestää jopa kuusi viikkoa, jos kukat eivät pölyty.

Tähtitalvikkien tärkein pölyttäjä on mantukimalainen, joka kerää siitepölyä medettömistä kukista. Pölyttäjä saa siis palkaksi vain siitepölyä. Kimalaiset keräävät sitä pääasiassa toukkiensa ravinnoksi.

Ainoastaan kimalaiset pystyvät keräämään tähtitalvikin siitepölyä, sillä siitepöly irtoaa pussimaisista heteistä vain suristamalla kukkia. Kimalaiset suristelevat siitepölyn irti samaan tapaan myös esimerkiksi ruusujen kukista, joissa siitepöly on onttojen heteiden sisällä.

Tähtitalvikin erikoiset kukat kiehtoivat myös taiteilija Akseli Gallen-Kallelaa. Kasvi esiintyy hänen kahdessa teoksessaan, Kalman kukka sekä Kuolema ja kukka. Ne olivat aikanaan uraauurtavia teoksia suomalaisessa puupiirrostaiteessa 1800-luvun lopulla. Gallen-Kallela teki teokset hänen viisivuotiaana kuolleen tyttärensä, Impi Marjatan, muistoksi.

Kalman kukka -teokseen Gallen-Kallela kaiversi sykähdyttävän runon:

Mustan lammen reunalla kasvoi kaunis kalpea kukka,
unessani poimin sen,
vaan unesta en herää
– se oli kalman kalpea kukka…

kangasmetsätkeskikesäkorvetpölytystähtitalvikki

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.