Sammakoiden kurnutus kantautuu jo niin suurten kuin pientenkin vesistöjen ääreltä. Jopa satoja koirassammakoita kerääntyy kutupaikalle odottelemaan naaraita ja houkuttelemaan näitä mahtavalla kurnutuskuorolla. Häämenot voivat jatkua useita päiviä.

Sammakot kerääntyvät soidintamaan heti horroksesta herättyään. Kaikki Suomen sammakkolajit viettävät talvensa horroksessa vesien pohjamudissa, maakoloissa tai jopa maakellareissa. Sammakot ehtivät tavallisesti aloittamaan häämenonsa hieman ennen viitasammakkoa ja rupikonnaa. Tänä keväänä kaikkia lajeja on jo havaittu, sammakkoa kuitenkin kaikkein runsaimmin.

Paras tuntomerkki varsinkin sammakon ja viitasammakon erottamiseen on ääni; viitasammakon pulputtava ääntely kuulostaa hyvin erilaiselta kuin sammakon kurnutus. Rupikonnankin voi tunnistaa äänestä, sillä sen kurnutus on kuin sarja kimeitä näppäyksiä.

Hedelmöittyneistä munista kehittyy Kevätseurannassakin havainnoitavaa sammakonkutua. Kutua onkin löydetty rannikkoseudulla jo Raaheen korkeudella asti, kun taas sisämaassa havainnot rajoittuvat Jyväskylän eteläpuolelle. Kudusta voi myös tunnistaa sammakon lajin. Esimerkiksi rupikonnan kutu on kaksi vesikasveihin kieputettua nauhaa. Viitasammakon kutu taas ei tavallisesti kellu sammakonkudun tapaan, vaan painuu pohjaan.

 

Lähde mukaan kevään tuloon, tarkkaile luontoa ja ilmoita havainnoistasi!
www.kevatseuranta.fi

kevätseurantaluonto-liittosammakkoviitasammakko

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.