Haluatko kantaa kortesi kekoon kestävien elämäntapojen jahdissa? Suomen Luonto jakaa kevään ja kesän aikana sata vinkkiä ympäristöystävällisempään elämään. Vinkkien avulla voit löytää tapoja syödä, kuluttaa, liikkua ja pitää kotisi puhtaana niin, että kuormitus luonnolle on mahdollisimman pieni.

1. Tee ekoelämä itsellesi helpoksi

Nyt on aika ottaa polkupyörä esiin talviteloilta! Jos pyörä kaipaa huoltoa etkä sinulla pysy jakoavain kädessä, vie pyörä huoltoon. Vielä ehdit välttää huoltamoiden kevätruuhkat.

Perusta kotiisi kierrätyspiste jätteille niin, että lajittelu on helppoa. Jos allaskaappisi on ahdas, kierrätyspisteen voi siirtää siivouskomeroon tai vaatekaappiin. Kestomuovikassit toimivat hyvin lajittelussa. Kun kassi on täynnä, se on helppo napata mukaan tyhjennettäväksi.

Kerää herkullisia kasvisruokareseptejä jääkaapin oveen. Tee kauppalappu valmiiksi tarvittavista raaka-aineista.

2. Lahjoita, myy ja kierrätä turhat tavarat

Käytä hyödylliset vaatteet ja esineet loppuun, ennen kuin ostat uusia. Ne tavarat, jotka ovat jääneet käyttämättä kannattaa kierrättää. Niin säästät kaappitilaakin. Ympäristöystävällisin ja halvin tavara on se, jota et koskaan ostanutkaan.

3. Perusta kapselivaatekaappi

Se tarkoittaa vaatekokoelmaa, missä 1) ei ole kovin montaa osaa ja 2) kaikki vaatteet sopivat käytettäväksi toistensa kanssa. Näistä vaatteista voit valita erilaisia yhdistelmiä eri tilanteisiin. Älä luovu lempivaatteistasi, ja jos juodut hankkimaan uutta, osta harkiten. Ehkä uusi vaate voisi löytyä käytettynä? Juhlavaatteilla on harvoin käyttöä, joten ehkä sen voi myös lainata? Anna tarpeettomiksi tai vähälle käytölle jääneille vaatteille uusi elämä kierrättämällä ne.

4.Vaihda ladattaviin paristoihin

Hanki taskulamppuihin ja muihin paljon virtaa vaativiin sähkölaitteisiin kertakäyttöisten pattereiden sijaan ladattavia pattereita. Ladattavia pattereita voi käyttää uudelleen jopa satoja kertoja. Toisaalta pitkällä aikavälillä vähän virtaa vaativiin laitteisiin, kuten palovaroittimiin, kaukosäätimiin ja kelloihin kertakäyttöiset patterit ovat parempi valinta.

5. Hanki huonekasvit pistokkaina

Kun hankit huonekasveja, pyydä ystäviltä, sukulaisilta tai työkavereilta kasvien pistokkaita. Säästät rahaa ja energiaa, kun kasvejasi ei ole viljelty kasvihuoneessa.

kestävyyskestävä elämäkuluttaminensata askelta