56. Lähde lähiretkelle

Loma tulossa ja tiukka lomabudjetti? Vai onko hiilijalanjälki päässyt paisumaan talven lomamatkasta? Tee lähiretki: lähde pitkälle kävelylle, vaellukselle tai useamman yön polkupyöräretkelle suoraan kotioveltasi. Inspiraatiota sopivista kohteista löydät vaikka Retkipaikka-sivustolta.

Ei varusteita? Ei hätää! Kaikkea ei tarvitse eikä kannata ostaa, vaan retkeilyvarusteita voi myös vuokrata, esimerkiksi täältä, täältä tai täältä. Jos telttayö ei houkuta, varaa yö lähikaupungin hotellista ja kävele sinne.

57. Hyödynnä retkikohteet kesämatkan varrella

Kesä on sukuloinnin ja mökkeilyn aikaa ja harmillisen usein matkalle päästäkseen pitää hyväpä auton rattiin. Jos olet lähdössä autoreissulle, ota matkasta kaikki irti ja poikkea reitin varrella luontoon. Miltä kuulostaisi kävely ja uintiretki kesken hikisen automaratonin?

Retkivinkkejä löydät tuoreesta Suomen Luonnon kesänumerosta 5/2019! Irtonumeron voit ostaa Lehtipisteistä tai diginä.

58. Putsaa pihasi vieraslajeista

Vieraslajit nousivat otsikoihin toukokuun lopussa, kun kurtturuusujen myynti kiellettiin kesäkuun 2019 alusta alkaen. Nyt eletään kolmen vuoden siirtymäkautta, jonka aikana kurtturuusuista on päästävä eroon. Kurtturuusun torjumisesta voit katsoa videon täältä.

Myös komealupiini ja jättipalsami ovat haitallisten vieraslajien listalla. Niiden kitkeminen on hieman helpompaa kuin ruusujen, mutta siinäkin vaaditaan sinnikkyyttä. Kesäloma on oivaa aikaa vieraslajitalkoisiin. Se on hyötyliikuntaa parhaimmillaan ja auttaa säilyttämään luonnon monimuotoisuutta. Jos edessäsi on iso urakka, järjestä talkoot ja tarjoa talkoolaisille palkaksi ruoat ja sauna.

59. Älä osta hyttysansaa

Vaikka hyttyset lienevät yksi Suomen inhotuimpia kesävieraita, niiltä voi kuitenkin suojautua vaatteilla, hyttyssavuilla tai iholle levitettävillä hyttyskarkotteilla.

Pihalle asetettavat kymmeniä tuhansia hyttysiä tappavat ansat vievät ruoan linnunpoikasilta. Lisäksi hyttyset toimivat myös kukkien pölyttäjinä, vaikka sitä ei uskoisi. Aikuiset hyttyset syövät kukkien mettä, ainoastaan naarashyttynen tarvitsee veriaterian lisäproteiinia munien kasvattamiseen. Tehokkaimmat hyttysansat lupaavat tappaa hyttyset valtavalta alalta, joka ei liene tarpeen. Lisäksi pahin hyttysaika kestää paikallisesti vain pari-kolme viikkoa.

60. Vältä roskapussien ostamista

Uusien pussien ostaminen roskiin heitettäväksi tuntuu älyttömältä. Usein kuitenkin arjen kiireet ja saamattomuus saavat kaupassa nappaamaan kyytiin rullan roskapusseja. Uudelleen käyttämällä vanhat, jo kerran tai pari palvelleet pussit pienennät jätteen määrää ja säästät rahaa. Leipäpussit ja hedelmäpussit sopivat hyvin koirankakkapusseiksi tai vaippapusseiksi. Jos paperipussin käyttö on mahdollista, se lisäksi hajoaa paljon nopeammin kuin muovi. Kun uusia roskapusseja joutuu ostamaan, kannattaa käyttää kierrätysmuovista valmistettuja pusseja. Jos lähikaupasta ei löydy niitä, pyydä niitä kauppiaalta.

Katso juttusarjan kaikki vinkit >

ekovinkitkesälomakierrätyslähiretkeilysata askeltavieraslajit

Syystarjous!

5 numeroa Lehti+Digi 29,90 €
Voimassa 31.10.-24 saakka.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.