16. Syö villivihanneksia!

Keväällä ja alkukesällä lautaselle kannattaa kerätä villivihanneksia kasvihuonekasvatetun salaatin sijaan. Opettele tuntemaan eri lajit Suomen Luonnon villivihannes-mobiilisovelluksen, kirjan avulla tai osallistumalla kurssille. Lajien tunteminen on tärkeää, ettet vahingossa syö myrkyllisiä lajeja!
Vuohenputki on yksi helpoimmista ja yleisimmistä lajeista. Nuorissa lehdissä on mieto pähkinäinen maku. Vuohenputki sopii huuhdeltuna salaatiksi tai leivän päälle sellaisenaan, tai pestoksi yhdessä öljyn, valkosipulinkynnen, auringonkukansiementen ja suolaripauksen kera. Käytä pestoa pastan lisukkeena tai leivän päällä. Herkullista!

17. Kasvata omat itusi.

Saat taatusti tuoreita, herkullisia ja edullisia ituja tai versoja ympäristöystävällisesti omasta keittiöstäsi. Idätykseen sopivat mung-pavut ja alfa-alfan siemenet, versoiksi kasvatettavaksi auringonkukansiemenet ja herneet.

Tarvitset tyhjän tilavan lasipurkin ja palan harsokangasta. Liota siemeniä tai papuja ensin 8–12 tuntia, kaada sitten vesi pois ja huuhtele itävät siemenet päivittäin. Säilytä purkkia harsolla peitettynä kyljellään keittiön kuivauskaapissa. Kun idut ovat tarpeeksi isoja syötäväksi, säilytä purkkia jääkaapissa. Syö ne muutaman päivän kuluessa.

Auringonkukansiemenet ja herneet on parasta kasvattaa pienessä määrässä multaa. Pidä multa tasaisen kosteana. Auringonkukanversot ovat valmiita syötäväksi 2–3 sentin mittaisina, herneenversot n 5–10 senttisinä. Leikkaa alustalta kerralla tarvitsemasi määrä versoja saksilla.

18. Unohda antibakteeriset puhdistusaineet

Antibakteeristen pesuaineiden käyttö kotisiivouksessa saattaa johtaa uusien sairaala- ja superbakteerien syntyyn. Ne ovat bakteereja, joita desinfiointiaineet eivät tapa. Tämän lisäksi antibakteeriset pesuaineet ovat erittäin haitallisia luontoon joutuessaan. Tavallinen saippua, mikrokuituliina ja tiskiaine riittävät mainiosti. Etikka ja sitruunahappo sopivat hajujen ja kalkinpoistoon. Katso lisävinkkejä Martoilta.

19. Vältä vesieliöille haitallisten tuotteiden ostoa

Niitä on yllättävissäkin tuotteissa, kuten löyly- ja huonetuoksuissa sekä kaupasta saatavissa pesuaineissa.

20. Älä osta suota kotiisi

Todella monissa puutarha-, taimi- ja viherkasvimullissa käytetään turvetta. Turvesuot ovat luonnon hiilinieluja, jotka sitovat hiilen kymmeniksi tuhansiksi vuosiksi. Puutarhassa turpeen voi korvata kompostilla, johon voi sekoittaa hiekkaa. Kompostia voi tehdä ruoantähteistä, puutarhajätteistä, ruohosilpusta ja haravoiduista lehdistä. Vinkki syksylle: lado muovisäkkiin kerroksittain haravoituja lehtiä ja hiekkaa. Anna lehtien hajota säkissä talven yli, keväällä saat käyttövalmista multaa!

Katso juttusarjan kaikki vinkit >

kestävyyskestävä elämäkuluttaminensata askelta

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!