Huhtikuun 1. päivään mennessä arosuohaukka Selja oli lentänyt kevätmuutollaan yhteensä yli 2300 kilometriä.

Aprillipäivä oli siis Seljan lepopäivä, se lensi vain kymmenkunta kilometriä.

2. huhtikuuta muutto jatkui. Selja suuntasi koilliseen kohti Suomea ja pyyhkäsi Pariisin keskustan yli. Se näki Eiffel-tornin parin kilometrin päästä kaakkoispuolelta ja lensi suoraan Louvren museon sekä Charles De Gaullen jättimäisen lentokentän yli. Päivän aikana Selja lensi 268 kilometriä ja saapui illalla Pohjois-Ranskaan, 25 kilometriä Saint-Quentinin kaupungin itäpuolelle. Se yöpyi peltojen ympäröimässä metsäsaarekkeessa Puisieux-et-Clanlieu’n kylän laidalla.

Seuraavana päivänä 3.4. Selja muutti Belgian läpi Hollantiin. Se ohitti aamupäivällä noin kello 10.30 Brysselin länsipuolelta, ja keskipäivällä hieman ennen kello 12 se ylitti Antwerpenin kaupungin. Päivän muuttoetappi oli 210 kilometriä pitkä.

4.4. Seljan muuttopäivä oli kevyt. Se lensi 62 kilometriä ja jäi yöpymään Leidenin kaupungin itäpuolelle, peltoaukealle peninkulman päähän keskustasta.

Seuraava päivä 5.4. oli Seljalle myös helppo päivä. Se jatkoi 69 kilometriä koilliseen ja yöpyi 40 kilometriä Amsterdamin itäpuolelle.

Lauantain ja sunnuntain 6.–7.4. Selja vietti samalla peltoaukealla Almeren kaupungin lähellä, leväten ja ruokaa saalistella.

Nyt jännitämme, miten Seljan muuttomatka jatkuu ja ylipäätään jatkuuko se.

”Ihan pieni mahdollisuus voi olla, että Selja jäisi Hollantiin, jossa arosuohaukka pesi ensimmäisen kerran vuonna 2017”, kertoo paikantimen Seljan selkää ripustanut rengastaja Ari-Pekka Auvinen.

”Myös Etelä-Norjassa oli kesällä 2017 reviirejä ilman pesälöytöä”, Auvinen jatkaa. Hän kuitenkin uskoo, että Selja palaa samalle reviirille Siikajoelle Pohjois-Pohjanmaalle, missä se viime kesänä rengastettiinkin. Auvinen sanoo, että Suomessa pesineet arosuohaukat ovat pääsääntöisesti olleet uskollisia pesimäpaikoilleen. Toisaalta jos myyräkanta on heikko eikä ruokaa ole, Selja saattaa siirtyä lihavammille myyrämaille. Nyt voidaan kuitenkin siis olettaa, että Selja palaa Siikajoelle, ainakin katsastamaan myyrätilanteen.

”Seljan pitäisi olla täällä noin viikon päästä, keleistä riippuen”, Ari-Pekka Auvinen sanoo.

arosuohaukkaCircus macrourusgps-paikannuskevätmuuttosatelliittiseurantaselja

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.