Olen rakentamassa siilille pesäpönttöä. Kannattaako sinne laittaa kuivia lehtiä ja heinää? Minkälaiseen paikkaan talvipesä sijoitetaan? Pitäisikö siiliä ruokkia syksyllä? Entäpä keväällä, milloin aloitan ruuan tarjoamisen?

Kyllä pesään kannattaa laittaa kuivia lehtiä ja heinää. Ollaan sen verran pitkällä syksyssä, ettei ole aivan varmaa, ehtiikö siili kerätä niitä itse tarpeeksi. Ihan pian siilin aineenvaihdunta hidastuu, ja sen on pakko ryhtyä torkkumaan.

Talvipesä auttaa siiliä selviytymään talvesta. Kopin voi sijoittaa esimerkiksi pensaan alle. Se on riittävän suojainen paikka. Pesäkopin katon on oltava ehdottoman vedenpitävä ja kopin voi vuorata ulkoapäin styroksilla. Tärkeintä on, ettei kopin pohjalle pääse vettä.

Keväällä ruokinnan voi aloittaa heti, kun siilit heräävät. Silloin se on enemmän tarpeen kuin myöhemmin keväällä ja kesällä. Syksyn lihotuskautena ruokinnan hyöty on taas suuri.

Jos siili käy pesäkoppiin horrostamaan, voi kopin oviaukkoon laittaa jo syksyllä jonkin kevyen esteen, vaikkapa pari ohutta tikkua pystyyn. Tikut kertovat keväällä, milloin talvivieras on herännyt.

siilitalvipesä

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.