Voiko sisilisko menettää häntänsä monta kertaa?

 

Periaatteessa varmaankin voi, mutta käytännössä ei. Hännän katkeaminen on eläimelle niin suuri rasitus, että selviytyminen kaksinkertaisesta katkeamisesta on epätodennäköistä. Hännässä on nimittäin runsaasti – ja ratkaisevasti – vararavintoa talvehtimista varten.

Silti, jos ensimmäinen katkeaminen on sattunut hännän kärkiosasta, häntä voisi katketa uudelleen tyvestä. Mutta silloin kaksinkertaisuutta ei voisi havaita, koska ensimmäinen katkeamakohta häviäisi sen sileän tien. Ensin tyvestä ja sitten ulompaa lienee mahdotonta; en usko, että uusi, lyhyempi häntä enää katkeaa.

Katkeaminen on hyvin yleistä, sillä täysikasvuisista (yli viisivuotiaista) sisiliskoista yli puolelta häntä on katkennut. Häntiä katkeaa ilmeisesti sekä eläimen pelästyessä että mekaanisesti, siis vahingoittumalla.

Ainakin pelästymistapauksissa erityinen lihas kurouttaa hännän poikki. Häntä kiemurtelee sen jälkeen pitkään itsekseen eikä siitä valu verta. Temppu on tehokas, sillä vihollinen jää tarkkailemaan häntää, kun sen (entinen) omistaja on jo tipotiessään.

sisilisko

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.