Mikseivät hyttyset putoa kanveesiin, kun niitä huitaisee?

Kysyjän näkökulma on kovin inhimillinen, me kun emme osaa lentää. Meistä lentäminen tuntuu niin vaikealta, että pienenkin häiriön pitäisi pudottaa lentäjä.

Hyttynen, jonka siivet iskevät kymmeniä tai satoja kertoja sekunnissa, on erittäin vakaa lentäjä. Sen takasiivet ovat muuntuneet niin kuin kaikilla sääskillä ja kärpäsillä (niitä kutsutaan kaksisiipisiksi) pieniksi hyrrämäisiksi tasapainoelimiksi, joten hyttynen ei menetä helposti tasapainoaan.

Lentävien hyönteisten keskiruumiin rakenne on vahva. Tukirankana on ulkoinen kitiinikuori. Voimakkaat lentolihakset ovat sen sisäpuolella kiinnittyneinä kitiiniliistakkeisiin. Toisaalta siivetkään eivät vahingoitu helposti, koska ne ovat niveltyneet ruumiiseen tyvestään. Ne voivat siis tarpeen tullen taipua miltei minne päin tahansa ja palata nopeasti toiminta-asentoonsa.

Muita vaikuttajia ovat varmaankin kysyjän käden pehmeys, iskun suhteellinen hitaus, osuman mahdollinen viisto kulma sekä hyttysen keveys. Vaikka hyttysen joskus saakin putoamaan lennosta lattialle, otus on tavallisesti pian lennossa taas.

 

hyttynen

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.