Syötävien kasvien kasvattaminen ikkunalla on monella tavalla kannatettavaa puuhaa. Samalla vaivalla pääsee seuraamaan kasvun ihmettä ja saa lautaselle taatusti tuoretta naposteltavaa.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) sekä Helsingin ja Tampereen yliopistojen yhteisen tutkimuksen mukaan sisäviljely tarjoaa myös muunlaista hyvää. Keväällä 2024 julkistetussa tutkimuksessa havaittiin, että kasvien viljely sisällä monipuolistaa ihon mikrobistoa ja lisää tulehdusta hillitsevän välittäjäaineen pitoisuutta veressä. Ratkaisevaa on kuitenkin se, mihin kasvinsa istuttaa. Avainsana on kasvualustan mikrobiston monimuotoisuus.

Sisäviljelystä innostuneen kannattaa vaihtaa yleisesti käytetty turve mikrobiologisesti monimuotoiseen multaan, siis kompostipohjaiseen kasvualustaan. Terveyden lisäksi turpeen välttämisestä kiittävät myös vesistöt, suoluonto ja ilmasto.

Sisäviljely hyödyttää etenkin kaupunkimaisessa ympäristössä eläviä ihmisiä, jotka tyypillisesti ovat maaseudun asukkaita vähemmän yhteydessä monimuotoiseen luontoon ja sen mikrobistoon. Lisäksi sillä voi mahdollistaa ympärivuotisen mik­robialtistuksen, joka neljän vuodenajan maassa on muuten hankalasti saavutettavissa.

Hyvää tekevät mikrobit livahtavat kehon sisälle ihon, hengitysteiden tai suun kautta. Siellä ne tutkijoiden käsityksen mukaan vaikuttavat myönteisesti ihmisen puolustusjärjestelmän toimintaan. Se taas on yhteydessä pienempään immuunivälitteisten sairauksien, esimerkiksi allergioiden ja astman, riskiin.
Sopiva mikrobialtistus on erityisen tärkeää lapsille, sillä heidän puolustusjärjestelmänsä on vasta kehittymässä.

Ehkä viljelypuuhiin voitaisiin kotien lisäksi ryhtyä myös päiväkodeissa ja kouluissa?

Minipuutarhan perustaminen ei onneksi vaadi merkittäviä taloudellisia tai tilallisia resursseja. Tarvitaan vain viljelyastia ja siemeniä sekä tietysti multaa. Tutkimukseen osallistuneet kasvattivat esimerkiksi salaattia, papuja ja sinappia. Niiden versoja ja lehtiä voi napsia vaikkapa aamiaisleivän päälle, eikä sitten tarvitse muuta kuin nauttia.

Kolme vinkkiä sisäviljelyyn

1. Rohkeasti kokeilemaan

Sisäviljely on helppoa, eikä talven pimeällä auttavaa kasvilamppua kummallisempia erikoisvälineitä tarvita. Aloittelijalle sopivat esimerkiksi herneet. Ne kasvavat nopeasti ja iduista saa hyödyllisiä ravintoaineita.

2. Lapset mukaan

Anna myös lasten tunkea sormensa multaan. Sotkua syntyy, mutta se ei haittaa, sillä multa ei ole likaa, jota pitäisi pelätä. Viljelypuuhissa lapset oppivat senkin, että ruoka ei tule kaupasta, vaan se kasvatetaan.

3. Varo haavoja

Mullan kanssa puuhaaminen on turvallista, kunhan muistaa tarkistaa, ettei käsissä ole haavoja. Rikkoutuneen ihon kautta voi kehoon päästä tulehduksia aiheuttavia bakteereja. Muista myös jäykkäkouristusrokotus.

Vinkit antoi tutkijatohtori Marja Roslund Luonnonvarakeskuksesta.

kasvatusmikrobitminipuutarhamultakasvualustasisäpuutarhasisäviljelyverso

Opi luonnosta ja tue luonnonsuojelua!

Tunnusta rakkautesi luonnolle: Opi tuntemaan luontosi ja tue sen suojelua! Suomen Luonto alk. 21,40 € 3 nroa+digi.