Perämeren rantalakeus muodostaa Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin rajoilla hienoja suokokonaisuuksia, kahlaajalintujen ja muuttohaukankin tärkeitä asuinsijoja.

Kivaloiden vaarajonon ja suolakeuden rajalle perustettu laaja Martimoaavan–Lumiaavan–Penikoiden suojelualue on tärkeä niin metsien kuin soiden lajistolle.

Luonnonmetsiin ja soihin tutustuu parhaiten, jos kulkee koko alueen läpi pohjois–eteläsuunnassa. Tämän vaellusluontopolun valinta palkitsee, mutta aikaa on varattava paljon, sillä reitin pituus on noin 13 kilometriä yhteen suuntaan. Myös pelkkä Penikoiden alueella käynti kannattaa, jos metsät kiinnostavat ensisijaisesti; täällä hyväkuntoinen voi kiivetä palovartijan torniin maisemia katselemaan.

Suojelualueen suokokonaisuus on vaellusreitin pitkospuita lukuunottamatta vaikeakulkuinen, eikä sille ole pesimälinnustonkaan takia rakennettu laajoja reitistöjä.

Helpoiten saavutettavissa on Martimoaavan alue. Sille on tehty muutaman kilometrin kierros, jota pitkin pääsee myös Martimojärven rantaan. Rengasreitillä on huomioitu erityisesti lapsia, ja sillä on myös lintutorni.

Alue henkii erämaan rauhaa, ja järvellä voi nähdä esimerkiksi kaakkurin tai kuikan. Ollaan kuitenkin niin lähellä rannikkoa, että Kemin seudun tuulivoimaloiden liike näkyy kaukana lännessä. Martimoaapa on parhaita soiden näyteikkunoita Suomessa.

Martimoaapa

  • Kemistä vähän yli 20 km itään. Etelästä tultaessa käännytään Simossa oikealle, tielle 924. Alaniemeltä käännytään vasemmalle Sompujärven suuntaan (tie nro 923). Hangassalmenahon lähtöpaikka on 3,5 km Alaniemeltä. Vaihtoehtoisesti alue on saavutettavissa pohjoisesta Penikoiden alueelta.
  • Hieno suoalue suon uljaimpine lintuineen. Luontopolkuja, pitkoksia ja laavuja.
  • www.luontoon.fi/martimoaapa
luontoretkimartimoaapaRetkivinkkisuo

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.