Venäjän hallitus perusti 26.2. yli 2000 neliökilometrin laajuisen kansallispuiston Arkangelin Äänisen niemimaalle. Suomalaiset luontojärjestöt tukivat suojelun suunnittelua ja ympäristövalistusta.

Uuden kansallispuiston alue on yksi Euroopan luonnontilaisimpia ja laajimpia metsäerämaita. Oulun korkeudella, alle kolmen sadan kilometrin päässä Suomen rajalta sijaitseva kansallispuisto on kooltaan lähes Lemmenjoen kansallispuiston kokoinen.

Äänisen niemimaan kansallispuisto tuo merkittävän lisän taigametsien suojeluun. Se on Suomenkin yli muuttavien arktisten muuttolintujen levähdyspaikka. Alueen vesistöt ovat lohikalojen merkittäviä kutupaikkoja ja niissä elää harvinaisia jokihelmisimpukoita. Kansallispuiston perustaminen tukee myös paikallisen pomoriväestön perinteisten elinkeinojen säilymistä.

Merkittävä sysäys alueen suojelulle saatiin, kun suomalaiset ja venäläiset luonnonsuojelujärjestöt saivat 2000-luvun alussa suomalaiset metsäyhtiöt sitoutumaan siihen, että ne eivät osta puuta suojelunarvoisilta alueilta Venäjältä. Suomalaisten esimerkistä myös muut, kuten hollantilaiset sahatavaran ostajat ryhtyivät vaatimaan venäläisiltä puuntoimittajilta arvoalueiden jättämistä hakkuiden ulkopuolella. Kun metsiä hakannut venäläisyhtiökin oli valmis kompromissin kautta tukemaan suojelua, kansallispuistoesitys eteni paremmin hallinnossa.

Lue koko lisää Suomen Luonnonsuojeluliiton tiedotteesta >>

kansallispuistoluonnonsuojeluSuomen luonnonsuojeluliittovenäjä

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.