Etsimme valokuvakilpailussamme kuvia suomalaisimmasta luonnosta. Saimme satoja ehdotuksia, joissa maamme näyttäytyy monipuolisena ja parhaimmillaan. Kärkikuvia oli vaikea valita. Lopulta raati eli Suomen Luonnon toimitus löysi voittajan ja päätyi antamaan kolme kunniamainintaa kuville, jotka ylsivät aivan kärjen tuntumaan.

Voittajan valitseminen oli vaikeaa, mutta raadin päätös oli lopulta yksimielinen. Kuvassa puhuu pohjoinen, ja Katri Niskasen Maatuisku välittää jotain olennaista myös luonnostamme. Hän kuvasi tunturikoivut Saanan etelärinteessä helmikuussa 2017. Näin hän luonnehtii tallentamaansa hetkeä: ”Käsivarren talvi on lunta, tuiskua, aurinkoa ja sitkeitä tunturikoivuja. Ja hyvällä tuurilla kaikkea samalla kertaa!”

Kunniamaininnan saanut Syksy on kuvattu lähellä Pallas–Ylläksen kansallispuistoa Äkäs­joensuussa Halinkojärvellä syyskuussa 2010. ”Syksy on vienyt voiton kesästä, kuten aika vähitellen vanhasta veneestä”, Seppo Kemppainen luonnehtii vuodenaikojen voimaa, joka kuvan välittämänä toi hänelle kunniamaininnan.

Kunniamaininta: Syksy, kuvaaja Seppo Kemppainen

 
Karhukuvia on otettu viime vuosina paljon, kun mahdollisuus kohdata kansalliseläin on ollut yhä helpompaa karhukojujen avulla. Raadin mielestä Kevin Kåla oli saanut kuvaansa Auringonlaskun karhut niin poikkeuksellisen hienon valon ja tunnelman, että päätimme antaa tälle kuluneen kesän heinäkuussa otetulle kuvalle myös kunniamaininnan.

Kunniamaininta: Auringonlaskun karhut, kuvaaja Kevin Kåla

 
Kolmas kunniamaininta menee Mirva Inkilän kuvalle Kangasvuokot. Hän näkee otoksessa kevään voimaa: ”Kun maa on onnistunut irrottautumaan roudan tiukasta otteesta ja lumi on valunut vetenä syvälle hautaansa, heijastuu tutun metsäpalstan iholta kevään valo. Kangasvuokot – valkeina hohtavat tähdet, taivaan kannen peilikuva.” Raati piti kuvan erityisenä ansiona sitä, ettei vuokkojen päältä ollut siirretty syrjään kuivuneita heiniä. Ne väistyvät kyllä vuokon voimin, kun se nousee kohti kevättä ja auringonvaloa.

Kunniamaininta: Kangasvuokot, kuvaaja Mirva Inkilä

 
Kilpailun voittaja palkittiin Articmedian kuvausretkellä Kuhmossa Kuikan kämpällä. Muina palkintoina oli Haltin, Globe Hopen, Fjällrävenin sekä Retken tuotteita.

valokuvakilpailu

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.