Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi, että Suomen susikanta on vahvistunut kymmeneksellä viime vuodesta. Susia oli vuoden 2019 maaliskuussa, eli kannan ollessa pienimmillään, 185–205 yksilöä, kun niitä vuotta aiemmin arvioitiin olevan parikymmentä vähemmän. Suomen puoleisia reviirejä oli 41, ja näistä vähintään kolmen suden, eli lauman, asuttamia 19. Tämä on yhtä vähemmän kuin viime vuonna. Pennuttomia pareja oli tämän vuoden maaliskuussa kuitenkin aiempaa enemmän.

Vuonna 2018 susikannan huomattiin siirrähtäneen voimakkaasti läntiseen Suomeen. Nyt tilanne on osittain tasoittunut, kun Itä-Suomi on saanut kaksi laumaa lisää.

Luonnonvarakeskus julkaisi ensi kertaa yhtä aikaa tämänkeväisen kanta-arvion sekä ennusteen siitä, miten susikanta kehittyy seuraavan vuoden aikana. Susikanta saattaa kasvaa ensi kevääseen mennessä, koska pennuttomat parit voivat nyt saada pentuja ja muodostaa uusia laumoja. On kuitenkin hyvin epävarmaa, kuinka paljon susia kuolee ensi talven aikana.

”Poliittisesti korrektisti sanottuna ’ihmisen aiheuttama tilastoutumaton kuolleisuus’ on sudella suurin yksittäinen kuolleisuutta aiheuttava tekijä”, kertoi Luke:n tutkimusporofessori Ilpo Kojola. Käytännössä kyse on salametsästyksestä.

Ilpo Kojolakanta-arvioluonnonvarakeskussusisusiennuste

Tilaa Suomen Luonto!

Puhtaan luonnon merkitys hyvinvoinnin edistäjänä on entisestään korostunut koronavirusepidemian hankaloittamassa arjessa.
Tilaamalla Suomen Luonnon tuet Luonnonsuojeluliiton työtä suomalaisen luonnon hyväksi.
Tilaa nyt kotiin kannettuna tai diginä!