Ilmastokeskustelu kiihtyy, kun ilmastopaneeli IPCC:n uusi raportti julkaistaan tässä kuussa. Pyysimme Ilmatieteen laitoksen johtajaa Mikko Alestaloa ennakoimaan kuulumisia.

 

Mitä odotat tässä kuussa julkaistavalta uudelta hallitusten välisen ilmastopaneelin arviointiraportilta, Ilmatieteen laitoksen johtaja Mikko Alestalo?
Ilmastonmuutoksen perustiedot ovat olleet tunnetut jo pitkän aikaa, joten mitään uusia isoja yllätyksiä ei liene tulossa. Odottaisin uusia tarkempia tietoja aerosolien viilentävästä vaikutuksesta, johon on liittynyt suurimmat epävarmuudet toistaiseksi. Mustan hiilen tarkkaan arvioitu vaikutus on varmaankin uusia asioita. Mannerjäätiköiden kohtalo lämpenevässä ilmastossa ei ehkä vieläkään ratkea lopullisesti, mutta siitä odotan uusimpia tietoja. Merten ilmastonmuutosta puskuroiva vaikutus on myös mielenkiintoinen asia.

Mikä on tällä hetkellä ilmastonmuutoksen huolestuttavin piirre?
Arktisen meren loppukesäisen jääpeitteen häviäminen yllättävän nopeasti on huolestuttava signaali. Vastaavasti pohjoisten manneralueiden lumipeitteen häviäminen loppukeväisin on ollut tavattoman nopeaa ja yllättävää. Molemmilla on kerrannaisvaikutuksia ilmastoon ja ehkä jopa alueen säätiloihin.

Onko merenpinnan nousu huolestuttavaa?
Jos merenpinta nousisi vain lämpölaajenemisen ja vuoristojäätiköiden sulamisen takia, tilanne osattaisiin arvioida kohtuullisesti, eikä useiden metrien nousu olisi ilmeistä pidemmälläkään aikavälillä. Mannerjäätiköiden kohtaloa tutkitaan. Niistä riittäisi jäätä
nostamaan meriä useilla metreillä, mutta millä aikataululla?

Tiedämme, että kaksi kolme miljoonaa vuotta sitten hiilidioksidipitoisuus oli viimeksi tasoilla, jonne nyt olemme juuri tulossa. Maailma oli useita asteita lämpimämpi ja merivesi ilmeisesti jopa 10 metriä korkeammalla. Sellainen merenpinnan nousu nykyoloissa vienee enemmän aikaa kuin yksi tai kaksi vuosisataa. Voisiko se tapahtua kuitenkin nopeammin?

Miten merenpinnan nousu voi vaikuttaa Suomessa?
Toistaiseksi maa nousee Suomessa jääkauden jäljiltä, joten olemme paremmassa turvassa kuin monet muut alueet. Suomenlahdella meri ja maa nousevat samaa vauhtia, mutta Pohjanlahdella maa karkaa mereltä, vaan ei enää sitä koulusta tuttua metriä vuosisadassa. Jatkossa meri voittaa, mikä rantarakentamisessa pitää ottaa huomioon.

Arveletko että uusi raportti saa kaikki vakuuttuneiksi ilmastonmuutoksen uhasta?
Mielestäni hallinto ja elinkeinoelämä ovat ymmärtäneet ilmastonmuutokseen liittyvät, ennen kaikkea globaalit uhat. Vielä kuulee ilmaisuja, kuten ”mahdollinen ilmastonmuutos” tai ”väitetty ilmastonmuutos”, joten tiettyä asennetta edelleen on. Vannoutuneet skeptikot eivät koskaan tule muuttamaan mieltään. Tarvitsemme vieläkin enemmän yhteistyötä tutkimusmaailman ja median kesken, jotta oikeaa tietoa saadaan suurelle yleisölle.

******************

Tämä lehti irtonumerona:

ilmastonmuutosjääpeitemerenpinnan nousu

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €