Riistahallinto suunnittelee euroopanmajavan palauttamista entisille asuinsijoilleen EU-hankkeella. Samaan aikaan lajin on huomattu leviävän Ruotsista Suomen Lappiin. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen erikoistutkija Kaarina Kauhala vastaa kysymyksiimme.

Kuinka paljon Suomessa on ylipäätään euroopan- ja kanadanmajavia?

Viimeisimmässä euroopanmajavien laskennassa saimme ilmoitukset 844 pesästä, ja karkea arviomme on, että Suomessa olisi noin 2400–3000 euroopanmajavaa. Ne sijoittuvat pääasiassa Satakuntaan, Etelä-Pohjanmaan ruotsinkieliselle rannikkoseudulle ja Pirkanmaalle. Kanadanmajavia on koko maassa noin 4000–7000.

Mistä EU:n Life-hankkeessa on kyse?

Olemme suunnitelleet noin miljoonan euron hanketta euroopanmajavan suojelemiseksi ja sen kannan vahvistamiseksi. Tämä voi tarkoittaa myös vieraslaji kanadanmajavan poistamista eräiltä alueilta.

Voisiko hankkeen suunnata eteläisten alueiden lisäksi Lappiin ja muuhun Pohjois-Suomeen, siellähän olisi paljon valtion maita? Lisäksi euroopanmajava on myös leviämässä Lappiin Ruotsista.

Meidän täytyy neuvotella Metsähallituksen kanssa kohteista, jonne mahdollisesti istutamme euroopanmajavia. Etelässä nämä voisivat olla kansallispuistoja kuten Helvetinjärvi ja Seitseminen. On totta, että Lapissa olisi paljon mahdollisia paikkoja euroopanmajavalle, mutta olemme toistaiseksi saaneet sieltä Riistakeskukselta niukasti tietoja.

Riistakeskuksella on oikeus antaa euroopanmajavalle pyyntilupia maa- ja metsätalousministeriön kiintiön mukaan, mutta Lappiin niitä ei ole myönnetty. Kanadanmajavaa saa metsästää vapaasti metsästysaikana, joka on elokuun 20. päivästä huhtikuun loppuun.

Suomen Luonnon tietojen mukaan Länsi-Lapista tänä vuonna ammuttu majava oli kallotutkimuksen perusteella euroopanmajava. Miten lajit voidaan erottaa toisistaan?

Majavan lajin tunnistaminen maastossa on vaikeaa, joten euroopanmajavan pyyntiluvat on suunnattu sinne, missä euroopanmajavia tiedetään olevan ja missä ne aiheuttavat vahinkoa, etenkin Satakuntaan.

euroopanmajava

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi vuodeksi 59,50 €