Ihaile ruskaa

Ruskaa pääsee ihailemaan vielä monessa osassa maata. Puiden väriloistoa kestää kuitenkin vain hetken, joten nyt kannattaa ottaa siitä kaikki irti! Pakkaa eväät mukaan ja tee ruskaretki lähialueesi luontokohteeseen tai lähde kävelylle nauttimaan asuinalueesi puiden ja maan ruskasta.

Nauti viimeisistä valoisista illoista

Päivätöissä käyville alkaa olla viimeisiä hetkiä, jolloin vielä töistä päästyään pääsee nauttimaan valoisista hetkistä. Lähde työpäivän jälkeen ystävän kanssa kävelylle tai tee lyhyt metsäretki läheisessä metsässä. Jos vietät syyslomaviikkoa, ota kaikki irti päivän valoisista hetkistä ja suuntaa ulos!

Seuraa vaelluslintuja

Lintujen syysmuutto alkaa olla lopuillaan, mutta nyt voi seurata liikkeellä olevia vaelluslintuja. Esimerkiksi tiaiset ja närhet vaeltavat ravinnon perässä ympäri maata. Nyt kannattaakin tarkkailla lintulautaa tai lähteä metsäretkelle, sillä voi kohdata yllättäviäkin vieraita.

Lähde hämähäkkiretkelle!

Syksyisenä aamuna seitit paljastavat, että hämähäkit ovat olleet yöllä liikkeellä. Suomesta tunnetaan noin 650 hämähäkkilajia, joten kahdeksanjalkaisia kavereita jää varmasti sinunkin luontopolkusi varrelle. Nappaa täältä vinkit hämähäkkiretkelle!

Poimi karpaloita

Karpalot ovat kypsyneet suuressa osassa maata. Nyt kannattaakin suunnata suolle ämpärin kanssa syksyn satoa keräämään! Karpaloa kannattaa kuitenkin kerätä vasta parin pakkasyön jälkeen, sillä kylmä vie osan marjojen kirpeydestä.

Luontoa ja taidetta

Jos syysloman sääennuste näyttää kylmää ja sateista tai ulkoilu ei muuten vain houkuttele, luonnosta voi nauttia myös sisätiloissa. Suuntaa esimerkiksi johonkin luontoaiheiseen taidenäyttelyyn! Espoon Nuuksion Haltiassa on meneillään Luonto 2.17 -näyttely, jossa pääsee tutustumaan Suomen kansallispuistoihin 11–17 -vuotiaiden silmin.

Helsinkiin vasta avatussa Amos Rex -museossa on meneillään japanilaisen teamLab -kollektiivin upea näyttely, jonka digitaaliset valoja ja ääniä hyödyntävät teokset nojaavat vahvasti luontoteemoihin. Tämä näyttely pitää itse kokea!

Oulun taidemuseossa on meneillään Anni Rapinojan Luonnollisesti-näyttely, jossa pääsee ihailemaan Rapinojan luonnonmateriaaleista rakennettuja teoksia. Näyttelyssä on esillä esimerkiksi hirvenpapanoista rakennettuja kattokruunuja sekä pajunkissoista ja puolukanlehdistä koottuja korkokenkiä.

Äänekosken taidemuseon syysnäyttelyssä on esillä paikallisen Syysilottelijat -grafiikan ryhmän teoksia, jotka kuvaavat ensisijaisesti luontoa ja eläimiä. Jyväskylän yliopiston tiedemuseossa pääsee ihailemaan Vuoden Luontokuva 2017 -kilpailussa palkittuja kuvia. Porin taidemuseossa luonnonlait on käännetty päälaelleen ja luonnontieteellisten museoiden eläinasetelmia jäljittelevissä teoksissa saaliista onkin tullut saalistajia.

Lisää luontoaiheisia näyttelyitä löydät täältä.

ruskasyysloma

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.